Споразумение между финансовите министри на ЕС


Споразумение между финансовите министри на ЕС

След осемчасови преговори, финансовите министри на страните-членки на ЕС се доближиха до споразумение за новите фискални правила на блока. Те все още не са одобрени окончателно и ще са нужни още преговори, но според дипломати, най-важната част от работата е приключила.

Основните разногласия са относно запазване на размера на инвестициите при по-висок бюджетен дефицит, както и стойностите на лихвените проценти и инфлацията, а страните са разделени на два лагера.

Нужна е реформа на правилата, която да постави лимит на правителствения дълг в размер на до 60 % от БВП и дефицит до 3 %. Заради покачване на публичния дълг след Ковид-19 пандемията, настоящата фискална рамка вече не реалистична, смятат експерти.

Правителствата също трябва да договорят начини за осигуряване на публични инвестиции в сферата на мерките срещу климатичните изменения, каквито в старата рамка няма.

Реформата включва и начини за облекчаване на изискванията към фискалната консолидация между страните и изграждане на индивидуални схеми за страните-членки, по които да се намаля дълга и да се улесняват инвестиционните инициативи.

Франция и Германия, основните поддръжници на противоположни гледни точки, вече са се договорили за 90 % от планираните промени, казват техните финансови министри.

Другите страни също полагат усилия да разрешат разногласията си относно как да въведат новите правила, какъв да бъде размерът на финансовите буфери, които да попречат на достигането на лимитите, определени за дълга и др.

Очаква се още една среща по темата през декември, тъй като страните членки се опитват да приключат тези преговори до края на годината, за да бъдат одобрени от Европейския парламент преди изборите през юни следващата година.

Дори това да се случи още сега, то няма да засегне финансовата политика на еврозоната през 2024 г, тъй като бюджетът за следващата година вече е решен в съответствие с настоящите правила.

Новите правила обаче са важни за инвеститори, а и за координацията между страните и Европейката централна банка, за да може тя да провежда по-ефективна антиинфлационна политика.

 

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари