Папата призова за обединение на религиите за опазване на околната среда


Папата призова за обединение на религиите за опазване на околната среда

В обръщение, папа Франциск заяви, че е изключително важно  представители на световните религии да се обединят срещу “разграбването“ и унищожаването на околната среда.

Лидерът на католическия свят, папа Франциск, трябваше да участва в откриването на годишната Конференция по климата на ООН, която се провежда в Дубай в момента, но поради възпаление на белия дроб, участието му се отмени.

Обръщението на папата беше прочетено пред делегатите на конференцията от Кардинал Пиетро Паролин в събота и показва още веднъж отдадеността на папа Франциск към каузата за опазване на планетата и създаване на устойчиво бъдеще.

„Религиите, като гласове на съвестта за човечеството, ни напомнят, че сме смъртни създания, обсебени от нужда да достигаме безкрайност.“ се казва в обръщението.

„Защото наистина сме смъртни, ние имаме ограничения и опазването на живота води след себе си противопоставяне на алчната илюзия за всемогъщество, която е унищожителна за планетата ни.“

Религиите, продължава обръщението, „ трябва спешно да действат в полза на околната среда“ и да предлагат на своите последователи насоки за „сериозен и братски начин на живот“, вместо да подпомагат прахосничество и консумеризма. Папата смята, че всички вярващи по света трябва да работят заедно, за да върнат при човека разбирането за природата като нещо велико.

„Това е основно задължение на религиите. Те ни учат да размишляваме за неща, които излизат извън света на индивида, защото мирозданието не е просто екосистема, която да запазим; то е подарък, който да приемем и почитаме.“

В обръщението си, папата отново призовава да се спре употребата на фосилните горива.

Стотици католически институции по света, следвайки неговия призив, вече обявиха своите планове да ограничат употребата на фосилни горива. Според Ройтерс, в САЩ – най-големият производител на петрол в света, с около една четвърт католическо население, все още нито един католически диоцез не е заявил намерение да прекрати употребата на изкопаеми горива или да предприема стъпки в тази посока. Това не остана незабелязано и предизвика критики от страна на папа Франциск през миналата седмица.

В обръщението си, папата казва още, че мирът и успешното управление на планетата са взаимозависими.

„Виждаме с очите си как войните и конфликтите увреждат околната среда и разделят нациите, оставайки на заден план обединяването ни, което е нужно, за да обърнем внимание на общите ни проблеми, като опазване на планетата.“

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *