11 юни 2022

Aleks

Протести на НЗОК, актьорите и туристическия бранш


Протести на НЗОК, актьорите и туристическия бранш

Над 1500 работници и служители от НЗОК в София град, София област, Бургас, Варна, Плевен, Разград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Монтана, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Враца, Благоевград, Търговище, Смолян, Габрово, Перник, Кюстендил и др. ще протестират на 13 юни, от 10:00 до 11:00 ч.

“По изчисления на САС “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 млн. лв. и именно това настояваме да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.”, посочват от синдиката. Средствата ще покрият исканията за еднократно увеличаване на основните заплати на всички служители на НЗОК/РЗОК.

“Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Няма как да приемем за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто”, допълват от синдикалната организация.

Друго искане е да бъдат осигурени минимум 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в НЗОК. Членовете на “Подкрепа” няма да се откажат лесно от исканията си. В случай, че никой не им обърне внимание, те заявиха, че ще преустановят плащанията към договорните партньори на НЗОК – болници, аптеки, лични лекари и др.

От актьорската гилдия също мислят да започнат да протестират в началото на есента заради намаляването на бюджета за култура. Според председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев актуализацията на държавния бюджет води до намялаване на парите за сектора с 1,4 млн.лв. Мутафчиев настоява за стартова заплата от минимум 1500 лв. за работещите в сценичните изкуства, както и за повече средства за култура. “Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, в който актьорите да се смесват с публиката пред централния вход на театъра и да разказват защо протестират”, обясни той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов днес заяви, че разходите на бизнеса спрямо миналата година са се вдигнали тройно. Има недостиг на персонал, въпреки че заплащането е почти двойно на това от 2021-ва. Алибегов каза още: „Всички писма, които през последната година и половина изписахме до управляващите, бяха в контекста „Не ни пречете. Очевидно е, че няма да ни помогнете, поне спрете да пречите на туристическия и ресторантьорския браншове”. Той обяви, че неспазването на обещанията най-вероятно ще доведе до протести.

Алибегов допълни: „Наемите също са се вдигнали. За плажа трябва да кажем, че концесионерите през последните две години имаха отстъпка от 50% от Министерството на туризма. Тази отстъпка тази година я няма. Те си плащат същата концесия, а в същия момент изискванията към тях се вдигнаха – че трябва да имат повече спасители”.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари