Вкусен празник на черешата в Кюстендил 2022


Вкусен празник на черешата в Кюстендил 2022

В рамките на три дни (24-26 юни, 2022 г.)  град Кюстендил се превръща в цветна и ароматна овощна градина. Празнува се черешата и произведения, сътворени с нейния плод.

Празникът на черешата датира от 1896 г., когато се провежда Първата национална овощарска изложба и градът е наречен „Майка на българското овощарство“. Тук черешата е втъкана и в бита и в културата на хората.

Партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил, който запознава гостите с новостите в черешопроизводството на Кюстендилския регион. Директор на института е проф. д-р Димитър Домозетов, председател на комисията по оценяване на участниците в изложението.

Няколко са основните мероприятия през праничните дни:

  • Изложба-базар на различни сортове череши и маси, покрити с този сочен и ярък плод под формата на пана;
  • Конкурси – Конкурс за най-едра череша, конкурс за най-атрактивно вешало, конкурс за най-красив черешов щанд, конкурс за най-оригинално занаятчийско произведение на тема череша;

Из целият град се носи аромата на сладкия плод и на изложените кулинарни и художествени произведени произведения, посветени на черешата: сладка, сиропи от череши, уханни пити, ястия с череши.

Черешовите летни празненства завършват с интересна  художествена програма.

Определят се победителите на изложението за най-оригинално и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат. Гостите с изумление откриват богатството на черешовия свят.

За програмата на празника може да следите тук: http://www.kultura-kn.info/, както и да заявите своето участие за щандове.

Очакваме Ви на Празника!

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари