11 европейски страни с жалби срещу Мета във връзка с личните данни


11 европейски страни с жалби срещу Мета във връзка с личните данни

Австрийската група NOYB, занимаваща се с опазването на лични данни, отчита, че 11 европейски страни  са подали жалби срещу Мета заради новата политика на компанията да ползва личните данни на потребителите, за да тренира ИИ модели.

Това е законово действие и се случва след като Мета обновява политиката си по лични данни, искайки разрешение за достъп до всички данни на потребителя, включително и непубличните, събрани от 2007 г. насам, за да тренира „технология по изкуствен интелект“. Изключение са само личните чатове.

Мета каза в изявление, че ще започне да уведомява хората във Великобритания и ЕС за това как ще ползва „публичната информация, която те споделят чрез продуктите и услугите на Мета, за да развива и подобрява ИИ в рамките на закона.“

Според NOYB, потребителите не са получили информация за целите на „ИИ технологията“, което противоречи на изискванията на европейската регулация за защита на данните, позната като GDPR. В рамките на тази регулация има 6 основни причини за ползване на лични данни и то само след съгласие.

„Мета по същество казва, че може да ползва всякакви данни от всеки източник за всякакви цели и да ги предостави на всеки по света, стига това да се случва чрез „ИИ технология“. Това е очевидно обратното на GDPR регулацията. ИИ технология е изключително широко понятие и подобно на „ще ползваме данните ви в база данни“, то няма законов лимит.“ казва Макс Шремс, юрист към NOYB.

Новата политика на Мета влиза в сила на 26 юни, а NOYB настояват за  „спешна процедура“ в рамките на регулацията, защото тази политика ще засегне всички потребители.

Жалби са подадени от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Полша и Франция, очакват се и от още държави.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *