18 евро на час за паркинг в центъра на Париж


18 евро на час за паркинг в центъра на Париж

Парижани гласуваха за по-големи такси за паркиране в центъра на града за автомобилите в категория SUV. Това е част от подготовката на града за домакинството на Олимпийските игри през лятото и цели да го превърне в по-зелен и подходящ за пешеходци и колоездачи не само за игрите, а и в дългосрочен план.

Въпросът на градския референдум беше формулиран по следния начин: „За или против създаването на специфичен размер на цената за паркиране на тежки, обемисти или замърсяващи коли?“

От 1.3 милиона гласоподаватели, едва 5.7 % са гласувалите, но 54 % от гласовете са „за“ и така таксите за паркиране на SUV автомобили ще се утроят и ще станат до 18 евро на час в района на централната част.

Причината за искането на такава мярка от страна на кмета на града Ан Идалго е, че тези автомобили заемат прекалено много място по улиците, защото са по-големи, а също и замърсяват повече, защото са и по-мощни.

„Дойде време да скъсаме с тенденцията за все по-големи, по-високи, по-широки коли“ каза Идалго. „Имате властта да си вземете обратно улиците.“

След като цената за час през първите 2 часа става 18 евро, за обичайно 6 часово паркиране ще се плащат 225 евро, в сравнение със 75 евро за по-малките автомобили.

В по-отдалечените от центъра райони, собствениците на SUV автомобили ще плащат по 12 евро на час, в сравнение с 6 за по-малки коли.

През миналата година чрез подобен градски референдум и с гласовете на 100 хиляди души, Париж забрани електрическите скутери под наем.

Париж полага усилия да намали трафика и като обособява зони без коли и създава велоалеи и повече пространства за пешеходци и според градската управа, трафикът е значително по-малък в сравнение с началото на века, а гардът е по-безопасен.

Източник: AP News

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари