29 мар. 2024

Теодора Илиева

20 годни в НАТО: минало и бъдеще


20 годни в НАТО: минало и бъдеще

България, Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Словения се присъединяват към НАТО на 29 март 2004 г.

Днес, 20 години по-късно, фокусът на Алианса е войната в Украйна, а във Вилнюс, столицата на Литва, официални лица и представители на страните се събраха, за да почетат събитието.

„Новият руски кървав терори в Европа допринесе за увеличаване на нестабилността и заплахите по света. Ние в Литва сме спокойни, защото знаем, че никога повече няма да бъдем сами.“ Каза президентът на страната Гитанас Носеда. „Винаги ще имаме силен и подкрепящ съюз на наша страна и ще посрещаме предизвикателствата заедно.“

Седемте страни започват да предприемат стъпки за присъединяване към съюза след падането на СССР, а през 2002 г. са поканени официално. Полша и Чехия се присъединяват по-рано и така почти всички страни от орбитата на влияние на бившия Съветски съюз са членове на Алианса.

От тогава, бившите близки на СССР страни непрекъснато предупреждават съюзниците си за заплаха от страна на Русия, но по-скоро остават неразбрани от останалите. През 2022 г., бруталната инвазия на Русия над независима Украйна потвърди тези притеснения, изцяло фокусира вниманието върху отбраната и подкрепата за Украйна, която стои между Европа и Русия и доведе до кандидатстването и успешното приемане в Алианса на Финландия и Швеция.

Повечето от бившите съветски републики и близки до СССР страни, при приемното си в НАТО, допринасят с повече от търсените около 2 % от БВП, а отскоро и други страни увеличават бюджета.  Румънският президент наскоро обяви, че смята да се кандидатира за следващия ръководител на НАТО, с мотивацията за близост на Румъния до конфликта и „обновяване на перспективата“, намеквайки, че западните съюзници в НАТО трябва да започнат да приемат по-сериозно опасенията на бившите съветски сателити.

„Русия се доказа като сериозна и дългосрочна заплаха за континента и за евроатлантическата ни сигурност.“ каза той, когато обяви кандидатурата си.

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България каза: „Преди 20 години българския народ направи правилен избор за страната си, като се присъедини към НАТО. Имайки предвид днешната ситуация, това е най-подходящото решение, което сме взимали в най-новата ни история“

Началото на НАТО е поставено след Втората световна война от Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Великобритания и САЩ, а днес има 32 страни-членки, 30 от които са в Европа.

Източник: AP News

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари