27 дек. 2023

Теодора Илиева

2024: изборите, които ще оформят Европа


2024: изборите, които ще оформят Европа

Около 2 милиарда души в 50 страни се очаква да гласуват през 2024 – рекорден брой хора в историята на демокрацията.

През юни ще се проведат изборите за Европейски парламент, на които ще гласуват повече от 400 милиона души. Изборът на хората в други страни като САЩ и Индия също ще засегне континента, а изборните резултати дори в автократични страни, като Беларус и Русия могат да повлияят върху живота на европейците през 2024 г.

Промените в правителствата могат да променят и геополитическия баланс, да повлияят върху подкрепата за Украйна, войните в Близкия Изток и да засегнат търговските взаимоотношения във все по-свързаната глобална икономика.

Изборите ще тестват и устойчивостта на демокрациите спрямо страховете за увеличаване на авторитаризма.

Ето най-важните за Европа избори през 2024 г.

Европейски парламент – 6-9 юни.

Европейският парламент е единствената избираема институция в ЕС и за него гласуват всички гласоподаватели от 27-те страни-членки. Много европейци обаче избират да не отидат до урните, защото се чувстват твърде отдалечени от процеса на взимане на решения. От друга страна, на тези избори се очаква увеличение на гласовете за евроскептиците и крайно десните партии – тенденция, която наблюдаваме в цяла Европа в последните няколко години.

ЕП се състои от 705 депутати, които заедно със Съвета на Европа решават бюджети и могат да контролират дейността на Европейската комисия. Парламентът се избира на всеки 5 години, а в сегашния водещата група е тази на дясно-центристките партии, следвана от групата на европейските демократи и социалисти, а трети са европейските либерали. Изборите ще решат и кой ще бъде следващият президент на ЕК, като се очаква това отново да е Урсула фон Дер Лейен.

Американският президент – 5 ноември

Безспорно това са най-интересните и важни избори на 2024 г., когато САЩ ще решава дали да върне Доналд Тръмп в Белия Дом. Анализатори спекулират, че вторият мандат на Тръмп може да промени политиката на САЩ спрямо войната в Украйна, но по-съществено опасение е протекционистката политика, която Тръмп заявява в предизборната си кампания. Тя може сериозно да повлияе върху търговските взаимоотношенията с Европа. Срещу Тръмп се водят няколко съдебни дела, включително и по обвинение за конспирация, така че не са изключени и изненади.

Избори за парламент в Португалия

След като премиерът беше принуден да подаде оставка, в Португалия ще има предсрочни избори. Партията на Социалистите, която досега управляваше страната, се надява новият ѝ лидер Педро Сантос да успее да спечели сърцата на хората. Според проучванията, се очаква консервативната опозиция да постигне близък резултат, а се наблюдава и възход на крайно дясната партия, която може да предизвика сътресения в страната, ако получи прогнозирания резултат от 17 %.

Федерални избори в Белгия

11-милионната страна е известна със сложната си, фрагментирана политика; управлението се споделя от седем партии, а изборите ще съвпаднат с тези за ЕП.

Очаква се настоящият премиер Алекзандър де Кру да използва президентството си в Съвета на Европа, за да увеличи влиянието на партията си и да осигури същата седем партийна коалиция за страната.

Парламентарни изброи в Австрия

Това са едни от най-критичните избори за Европа, поради сериозната подкрепа за крайно-дясната Партия на Свободата. Тя си осигури гласове като критикува мерките по време на Ковид-пандемията, както и санкциите срещу Русия, а нейният лидер е известен с контактите си с руски бизнесмени. Ако популистките подходи, с които печелят доверието на хората продължат да са така успешни, не е невъзможно следващият канцлер на Австрия да е именно от тази партия.

През 2024 г. ще има избори за президент на Финландия, парламентарни избори в Литва и Хърватия, както и в Индия, Индонезия, Тайван и Великобритания.

В Беларус и Иран също ще се проведат „свободни“ избори, а през Март ще има и избори за президент в Русия, но там не се очакват изненади.

Източник: Euronews

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари