24 мар. 2024

Теодора Илиева

228 милиона долара помощ за балтийските страни


228 милиона долара помощ за балтийските страни

Американският Конгрес одобри изпращане на 228 милиона долара военна помощ и помощ за отбраната, предвидени за Естония, Латвия и Литва. Това е част от споразумението „Инициатива за сигурност на Балтика.“

Помощта е одобрена в миналия петък.

„Подкрепата от САЩ е допринесла значително за бързото развитие на няколко военни проекта в Естония, Литва и Латвия“ каза естонският министър на отбраната Хано Певкур.

„Добрите новини са, че помощта е малко повече от миналогодишната. Тази помощ изпраща ясен сигнал, че САЩ, като най-големият съюзник в НАТО е отдаден на [поддържане на] сигурността и стабилността в региона.“ каза още той.

Инициатива за сигурност на Балтика е създадена през 2020г. като институция, която да помага за развитието на военния капацитет и способностите на въоръжените сили на Естония, Литва и Латвия.

Фокусът на финансирането от страна на САЩ е развитие на въздушна отбрана, протоколи за мониторинг на морето и способностите на сухопътните сили. През 2023 г., помощта е била 225 милиона долара.

През декември миналата година, САЩ и трите балтийски страни се съгласила на 5-годишна стратегия са сътрудничество, която цели да насочва сътрудничеството в областта на отбраната и националната сигурност на страните до 2028 г.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *