48 загинали след земетресението в Япония


48 загинали след земетресението в Япония

Земетресение с магнитуд 7.5 с епицентър полуостров Ното, предизвика евакуация и разрушения в японската провинция Ишикава в понеделник следобед. Съборени са сгради и са издадени предупреждения за цунами, а най-малко 48 души са загинали.

Предупрежденията за цунами са отменени за някои части от западния  бряг на страната, след като става ясно, че то няма да бъде толкова голямо, колкото се прогнозира първоначално. Повече от 24 часа след земетресението, достъпът до полуострова е ограничен поради разрушени пътища.

От полети с хеликоптери над района са установени свлачища и още разрушени пътища.

„За да осигурим достъп до там, мобилизирахме всички видове транспорт -наземен въздушен и морски. Пренасяме храна, материали и хора от снощи“ каза Министър-председателят на Япония, Фумио Кишида.

Най-зле е засегнат град Уаджима, където живеят 27 хиляди души.

В пожар, избухнал след земетресението там са разрушени над сто магазина, а непосредствено след земетресението е последвало от цунами с вълни от 1.2 метра.

Поради опасността от цунами, около 30 хиляди души са евакуирани от крайбрежията към 336 центъра.

Въпреки че разрушенията са сериозни, те са значително по-малко от разрушенията от 2011 г. когато земетресение с магнитуд 9 удари страната и предизвика авария с ядрената централа Фукушима.

Мобилизирани са всички, които могат да помогнат, защото намирането на оцелели сред останките от съборени сгради е състезание с времето, а лекарите трудно достигат района поради липсата на пътища.

45 хиляди домакинства са останали без електричество, а според властите, няма докладвани аварии или инциденти в никоя от ядрените централи в близост до засегнатите райони.

Това е едно от най-големите земетресения в района, с около 35 последващи по-малки труса.

Източник: CNN

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари