21 апр. 2024

Теодора Илиева

95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван е одобрена


95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван е одобрена

Американският Конгрес одобри помощта от 95 милиарда за Украйна, Израел и Тайван.  В извънредно заседание през уикенда, Демократи и Републиканци отхвърлиха различията си, гласуваха и приеха законопроектите по отделно.

С гласовете на всички Демократи и половината от Републиканците, бяха одобрени 61 милиарда долара военна помощ за Украйна, а радостта прерасна в спонтанно развяване на украински знамена в залата на Конгреса.

Помощта за Израел и Тайван също беше одобрена с преобладаващо мнозинство, а на заседанието се гласува и историческия законопроект, според който компанията ТикТок не може да работи повече в САЩ с настоящия собственик.

След одобрението на Конгреса, което се протака поради вътрешнополитически причини, но и поради отслабваща подкрепа за Украйна от страна на някои Републиканци, проектозаконите трябва отново да се върнат в Сената за окончателно одобрение, което се очаква да стане скоро, тъй като в Сената демократите имат мнозинство. След това законът ще бъде подписан от президента Байдън.

„Свършихме си работата тук и мисля, че историята ще го оцени като положително [решение].” каза говорителят на Конгреса Майк Джонсън, който рискува работата си, опитвайки се да прокара законопроектите за гласуване.

Президентът Байдън разговаря с него и с лидера на Демократите, Хакиим Джефрис, и им благодари, че „поставят националната сигурност на първо място“ като помагат законопроекта да се одобри.

„Призовавам Сената бързо да прати този пакет до бюрото ми, за да може да го подпиша, да стане закон и да пратим оръжия и екипировка към Украйна, за да посрещне нуждите си по-скоро“ каза президентът Байдън.

Президентът на Украйна, Володимир Зеленски каза, че е благодарен и на двете партии в Конгреса и „лично на говорителя Майк Джонсън за решението, което ще задържи историята в правилния коловоз“.

„Благодаря, Америка.“ написа Зеленски в Екс.

Конгресът на САЩ беше пълен с хора още от сутринта в събота въпреки разделението сред Републиканците относно помощта. Двете фракции обаче успяха да се обединят около нещо по-важно – спазването на обещанията за подкрепата за съюзниците си, с което подсигуряват ролята на САЩ като лидер в света.

„Погледът на света е обърнат към нас и историята ще съди това, което правим тук и сега.“ каза Майкъл МкКоул, председател на Комисията по външна политика в Конгреса.

Първият дебат относно тази помощ беше през октомври миналата година, а Конгресът, в който мнозинство имат Републиканците, се опита да го обвърже с друг законопроект, свързан с проблемите по американско-мексиканската граница.

С упоритостта си от последните седмици, Майк Джонсън си навлече гнева на колегите си,  някои от които призоваха за свалянето му от поста, но в условията на войни по целия свят, много анализатори смятат, че това решение, на Джонсън и Конгреса, е повратна точка в историята.

„Понякога, когато преживяваш историята, както ние днес, не разбираш значимостта на действията, произтичащи от гласуването тук и ефекта, който те имат по пътя.“ каза конгресменът от Ню Йорк Грегъри Мийкс, член на Комисията по външна политика.

„Това е исторически момент.“

Според източници, от Пентагона вече са подготвили част от помощта, която смятат да пращат и се чака само окончателният вариант на закона.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари