20 юни 2024

Aleks

AEMET предупреждава за „Метеоцунами“ на Балеарските острови


meteotsunamis

Tова опасно метеорологично явление e известно също като Рисага и произлиза от внезапната промяна в атмосферното налягане.

Държавната метеорологична агенция (AEMET) активира оранжева тревога в Менорка в сряда поради значителен риск от метеорологичен феномен, известен също като „метеоцунами“, който е често срещан на острова. Метеорологичните власти очакват да продължи целия четвъртък.

Явлението е любопитен крайбрежен феномен, който се среща в някои заливи и пристанища и се състои от необичайни колебания на морското ниво, които могат да достигнат 2 метра амплитуда за периоди от 10 минути, съобщава tutiempo.com. Те обикновено се приписват на преминаването на фронтове, а също и на смяната на въздушните маси.

Проявява се като внезапно спадане на нивото на водата в пристанищата, за много кратко време (минути или дори секунди), което, когато е много интензивно, обикновено причинява щети на закотвените лодки и наводняване на пристанищната инфраструктура. След няколко минути водата внезапно се връща в пристанището и това води до влачене на лодките, които се удрят една в друга или в доковете. Освен това внезапната приливна вълна може да причини наводнения в близките райони, засягайки паркирани превозни средства и сгради.

Според предупреждението на AEMET има голяма вероятност да има значително колебание на морското ниво, достигащо до един метър. Последната мащабна рисага в Сиутадела де Менорка, най-забележителната през последните две десетилетия, се състоя на 15 юни 2006 г., съобщава Meteored. В този случай трептенията достигат до четири метра, причинявайки значителни щети на множество лодки.

Изненадващото за тази година беше, че след рисагата в Сиудадела, която причини вълнения на морето до четири метра, торнадо удари района, което доведе до потъването на тридесет кораба и причини големи щети на пристанището и съседните сгради. Този двоен удар от природни феномени остави незаличим отпечатък върху крайбрежната общност, подчертавайки крехкостта пред комбинираната сила на природата.

 

Източник: La Razon

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *