Американски удари по цели в Ирак и Сирия


Американски удари по цели в Ирак и Сирия

В петък през нощта, САЩ атакуват над 85 цели на територията на Ирак и Сирия, свързани с Иранската революционна гвардия (IRGC) –клон на иранската армия. Това е част от „обещаната“ отплата за смъртта на трима американски военнослужещи в база в Йордания, която беше атакувана от ирански дрон.

За ударите е използван бомбардировач B-1,  излетял от САЩ, а това е първият отговор от очаквани повече в следващите дни.

Не са атакувани цели в Иран, но това все пак показва ескалация на конфликта, започнал с атаката на „Хамас“ над Израел, в която загинаха над 1200 души и 250 бяха отвлечени, смятат анализатори.

Поразените цели включват командни и контролни центрове, ракети и ракетни установки и складове, където се съхраняват дронове и муниции.

Целите са на 4 места в Сирия и 3 в Ирак, а ударите са конкретно насочени срещу шпионската част от IRGC, която е в контакт с останалите военизирани милиции в района.

Атаките са успешни и са унищожени оръжия и боеприпаси, но не ясно дали са убити членове на милициите.

Сирийският министър на отбраната каза, че „грубата въздушна агресия“ на американските сили води до смъртта на цивилни и военни, има много ранени, както и значителни увреждания на публична и частна собственост.

Според Пентагонът, ударите са осъществени с ясното съзнание, че ще има жертви.

Ирак коментира, че ударите нарушават суверенитета на страната и представляват заплаха за целия регион.

Според Иран, това е стратегическа грешка на САЩ, която ще доведе до още повече напрежение и конфликти в региона.

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *