17 дек. 2023

Теодора Илиева

Австрия подкрепи новия пакет санкции срещу Русия


Австрия подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Австрия одобри дванадесетия пакет санкции на ЕС спрямо Русия, след като Украйна премахна Райфайзен от черния списък на компании, които те наричат „международни спонсори на войната“.

Австрия отдавна настоява банката да бъде махната от списъка, който съдържа имената на бизнес организации, работещи в Русия и допринасящи за финансирането на войната, например като плащат данъци.

Този списък няма правна стойност, но е достатъчно символичен и засилва натиска върху Райфайзен да напусне Русия. Австрийската банка заявява, че смята да направи това, но засега то още не се е случило.

„Статутът е премахнат за периода на двустранните консултации с участието на представители на ЕК.“ се казва на уебсайта, където се публикува списъка.

В замяна на това, Австрия подкрепи следващият пакет санкции на ЕС.

Дванадесетият поред пакет ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. и включва директна забрана за внос на неиндустриални руски диаманти затягане на изискванията за цената на петрола, който се внася от Русия, както и условия, които затрудняват вноса през трети страни; индивидуални санкции за над 100 души и почти 50 юридически лица; ограничение за граждани на Русия да участват в работата на чувствителни сектори в Европа.

Източник: Reuters

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари