Азербайджан включи 12 жени в комитета за COP 29


Азербайджан включи 12 жени в комитета за COP 29

Президентът на страната обяви имената на 12 жени, които ще бъдат включени в комитета за Срещата по климата през 2025 г. или COP 29.

Това стана след като по-рано страната обяви изцяло мъжки състав на комитета и предизвика остра критика от страна на организации и активисти.

Новите членове са предимно министри и официални лица, включително и заместник министърът по екология и природни ресурси и комисарят по човешките права.

Първоначалният състав на комитета предизвика остра реакция от страна на не една организация за равнопоставеност между половете.

От групата She Changes Climate, написаха в Екс „ Този комитет е стъпка назад по пътя към равенство между половете в областта на климата, но все още има време за промяна.“

„Искаме равнопоставено представяне при управлението на срещите на форума, защото климатичните промени засягат целия свят, не само половината от него.“

Други групи за равнопоставеност също критикуваха решението:

„Светът гори, климатът е в криза, жените са засегнати непропорционално и какво е революционното решение за спасение на планетата на комитета на 29-тата среща  по климата? Да изключат жените от взимането на решения, разбира се!“ написа базирана във Великобритания организация.

Новият състав с 29 мъже и 12 жени е подобрение, но все още сме далеч от равнопоставено представяне, смятат от She Changes Climate.

Жените традиционно не са добре представени в областта на разговорите за климата, с едва 5 жени президенти на събитието в историята, но на последната среща в Саудитска арабия,  63 % от състава на комитета беше от жени.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *