Белград касира изборите, ще се провеждат отново


Белград касира изборите, ще се провеждат отново

Местните избори в Белград, Сърбия, които предизвикаха протести поради съмнения за измами, ще се проведат отново по-късно през тази година.

Това обявиха официални лица, след месеци протести, политическо напрежение и обвинения към президента Александър Вучич, че е победил с измама, за да спечели градския съвет.

Победител на изборите от 17 декември беше позиционираната вдясно на политически спектър „Сръбска прогресивна партия“. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ настоява, че те са „откраднали“ победата в Белград чрез измами, включително купуване на гласове и регистриране на множество хора от други места в Белград, непосредствено преди изборния ден, за да гласуват. Те също обвиняват десните, че извършват измама и в парламентарните избори.

Не се знае кога ще се проведат новите изброи, а до тогава настоящият, а не новоизбраният градски съвет в Белград ще продължи да действа.

Вучич и неговата партия, която спечели и парламентарните избори, отричат обвиненията, но според международни наблюдатели, изборите са проведени при „несправедливи условия“, отчасти поради действия на президента в полза на управляващата партия.

Според опозицията, касирането на изборите е признание, че партията на Вучич наистина е извършила измами.

„Днес те признаха, че загубиха [изборите] въпреки огромния обир.“ Казва Владимир Обрадович, опозиционен кандидат за кмет на Белград.

„Гражданите на Белград показаха, че не ги искат.“

Сърбия е кандидат за член на ЕС, а президентът Вучич е обвиняван неведнъж, че отнема демократични свободи на хората, което е в разрез с ценностите на ЕС.

Източник: AP News

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари