Блинкен на изненадващо посещение в Киев


Блинкен на изненадващо посещение в Киев

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна на изненадващо посещение в Киев. Визитата не е обявена, а целта ѝ е да покаже солидарността на САЩ с Украйна, след като Русия атакува селища в района на Харков, опитвайки се да разшири фронта.

Блинкен пристига с влак и се надява да „прати ясен сигнал за подкрепа на украинците, които очевидно са в труден момент“. Това каза член на екипа му пред репортери.

„Мисията на Секретаря тук е да обсъди как да осъществим допълнителна подкрепа, така че да подпомогнем тяхната отбрана и да им помогнем да продължат да поемат инициативата на бойното поле.“ казва още той.

Според него, далекобойните ракети ATACMS, одобрени от президента Байдън през април вече са доставени на украинските сили.

Блинкен ще подчертае пред украинските партньори и пред президента Зеленски, че САЩ ще продължат да подкрепят страната.

В последните месеци, поради забавяне на помощта от САЩ, на стойност 60 милиарда долара, Украйна започна да изпитва трудности на фронтовата линия, свързани с недостиг на боеприпаси, което пък даде възможност на Русия да напредва. Помощта беше одобрена и вече се доставя.

Вчера съветникът по национална сигурност на САЩ, Джейк Съливан каза, че Вашингтон се стреми да увеличи „темпото на доставките“ на оръжия и боеприпаси.

„Закъснението постави Украйна в дупка и ние се опитваме да им помогнем да излязат от тази дупка колкото се може по-бързо.“ каза Съливан и добави, че нов пакет оръжия, предвидени за доставка ще бъде обявен по-късно през тази седмица.

Преди дни, войските на Русия навлязоха през границата в района на Харков и завладяха поне едно село, като така се налага украинските сили да се разпръснат върху повече територия.

„Те (руснаците) изглежда хвърлят всичко, което имат на изток.“ казват от САЩ.

Украйна от своя страна се опитва да си осигури сделки, свързани с отбраната със страните от НАТО. Окончателното ѝ приемане няма как да се случи сега, но споразуменията със САЩ са в крайна фаза и ще бъдат окончателно оформени по време на срещата на НАТО през юли, а страните от Г7 участват в дългосрочно споразумение за сигурност с Украйна от миналото лято.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари