Блинкен се опитва да спре разширяването на конфликта в Газа


Блинкен се опитва да спре разширяването на конфликта в Газа

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на поредно посещение в Израел, където ще се срещне с лидерите на страната и ще се опита да предотврати разширяване на конфликта в Газа и превръщането му в регионален. Това се случва след като израелската армия каза, че войната срещу Хамас ще продължи през цялата година.

Блинкен пристига в Тел Авив след разговорите си с арабски лидери и другата му цел е да убеди правителството на Нетаняху в „абсолютния императив да се предпазят цивилните и да се направи повече за достигане на хуманитарните помощи до тези, които имат нужда от тях.“

Досега при израелската офанзива са убити около 23 хиляди палестинци, голяма част от Газа е разрушена и повечето от 2.3-те милиона жители са напуснали домовете, създавайки влошаваща се хуманитарна криза.

Притесненията са, че след като Израелски дрон уби вторият лидер в йерархията на Хамас през миналата седмица, групировката Хизбула, базирана в Ливан, може да се включи във войната. Те почти ежедневно си разменят удари с Израел, а според източници на Ройтерс, Израел нанася удари и по товарни камиони и инфраструктура в Сирия, свързани с Ирански доставки на оръжия.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза неколкократно, че страната е решена да прекрати управлението на Хамас в Газа.

Израел обаче е под засилващ се натиск от страна на САЩ, а вече и ЕС.

Според официални лица, офанзивата навлиза в нова фаза, но засега не се обсъжда прекратяване.

Блинкен подкрепя идеята за връщане на палестинците по домовете им, след като северната част вече е под контрола на Израел, но Израел няма да допусне това, ако Хамас не освободят заложниците, които отвлякоха при атаката на 7 октомври. Според Израел, има още около 100 души заложници.

Държаният секретар на САЩ посещава страната за четвърти път от октомври насам и се опитва да намери начин за излизане от ситуацията, която се явява кулминация на десетилетния конфликт между Израел и Хамас.

Според него, има подкрепа сред арабските лидери за нормализация на отношенията, но „това изисква да се прекрати конфликта в Газа.“

Източник: Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *