27 ян. 2024

Aleks

Чували ли сте за Neuralink и мозъчния чип на Илон Мъск?


neuralink

Био технологичният стартъп на Илън Мъск, Neuralink, наскоро обяви, че набира доброволци за първият си експеримент, на мозъчни импланти, за пациенти с парализа. Според компанията, хората, които имат парализа, поради нараняване на цервикалния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза (ALS), отговарят на изискванията. Любопитно е колко пациенти, ще се запишат за експеримента?

По време на изпитанието, хирургически робот ще постави интерфейс мозък-компютър (BCI) в частта от мозъка, която контролира намерението за движение. Целта е хората с парализа да контролират клавиатурата или компютърния курсор с ума си. Чипът ще е с размерите на монета. Въпреки че устройството на Neuralink може да звучи като научна фантастика, невролозите разработват този тип технология от 70-те години на миналия век. През 2016 г. парализиран мъж използва BCI, за да контролира роботизирана ръка, за да се поздрави с юмрук, с президента Барак Обама.

Какъв е принципът?

Като наблюдават достатъчно мозъчни клетки, могат да интерпретират намеренията за движение и да използват тези данни, за да контролират устройства като компютри и протези на крайници. Тази технология би могла да даде възможност на хора, с увреждания на гръбначния мозък, например, да контролират външни устройства, използвайки само своите мисли. Имплантът дава възможност на парализирани пациенти, да ходят отново, след стимулация на гръбначния мозък.

Безопасен ли е мозъчният имплант на Neuralink?

Миналата година Администрацията по храните и лекарствата (FDA) отхвърли първото заявление на Neuralink за изпитвания върху хора. Позовавайки се на опасения за безопасността и съмнение, че малките жици на импланта може да мигрират към други области на мозъка. Въпреки това Neuralink получи одобрение през май 2023 г. да продължи напред, с изпитвания върху хора. Изследването ще се следи, от всички  най- добри хирурзи, невролози и специалисти в сета, но въпреки това процедурата крие рискове.

Основен риск от мозъчния имплант при хората е инфекцията. Това устройство ще се поставя на повърхността на мозъка и има възможност да причини възпаление или имунен отговор.

Как Neuralink ще проведе изпитанието си върху хора?

Изпитването на Neuralink, наречено The PRIME Study (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface), конкретно ще оцени безопасността и функционалността на устройството и работата, която ще извършва хирургическия имплант. Всички очакват изследваният да са с добри показатели, за да могат да бъдат полезни, за повече пациенти.

С тези предложения за иновативно лечение Neuralink развива съвсем иновативен подход, към медицината и лечението. Диагнози, които до сега са обричали пациентите, могат да бъдат променени значително.

С напредването на проучването на Neuralink ще бъде важно да се наблюдава, броят на малките и големи неблагоприятни събития, свързани с технологията, които биха могли да възникнат. Рискът от инфекция, също не е за подценяване и също така трябва да се наблюдава дали устройството може да бъде безопасно имплантирано и премахнато, ако се наложи. Проучването PRIME на Neuralink ще отнеме около шест години. Ако изпитанието е успешно, следващата стъпка ще бъде Neuralink да проведе основно изпитание, за да покаже, че устройството подобрява качеството на живот на хората. Тези изпитания ще отнемат години и е важно да бъдат направени правилно и внимателно. За да се гарантира здравето и живота на хората, които ще вземат участие в експериментите. Все пак целта е подобряването на качеството на живот, затова не трябва да се прибързва. Всички варианти за грешка трябва да бъдат предварително отстранени.

С развитието на технологиите се надяваме, че и животът на хората ще става по- лесен. Тази иновативна технология, може да върне пълноценния начин на живот на много хора, претърпели злополуки и загубили желание за живот. Дали тази технология, ще бъде успешна, може би съвсем скоро ще разберем.

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари