Датската кралица се оттегля от престола


Датската кралица се оттегля от престола

Датската кралица Маргрет Втора обяви по време на Новогодишното си обръщение, че се оттегля от трона в полза на принц Фредерик – наследникът ѝ.

Тя ще се оттегли официално на 14 януари, което е годишнината от нейната коронация. Тогава кралицата е била на 31 и точно 52 години по-късно, ще отстъпи ролята на сина си.

Датският Премиер Мете Фредериксен потвърди това решение в изявление и произнесе реч, в която благодари на кралицата за усилията, които е полагала през целия си живот в полза на страната.

Маргрет е популярна личност в Дания, макар кралските ѝ задължения да са само церемониални. Тя често е забелязвана да се разхожда из Копенхаген без охрана, а поведението ѝ печели сърцата на гражданите.

Маргрет често посещава и Гренландия и Острвоите Феро, които са полунезависими държави, в границите на Кралство Дания.

Дания е най-старата европейска монархия и може да се проследи до викингския крал Горм Стари, който умира през 958 г. Според конституцията на страната, кралицата няма право да участва в политически дейности.

Калица Маргрет има образование по археология, философия, политически науки и икономика от университета на Копенхаген, Кеймбридж и училището по икономика в Лондон.

Синът ѝ Фредерик е единствения наследник на трона, още от рождението си, и също е добре приет от гражданите. Той има по-малък брат, а баща им почива през 2018 г.

Принц Фредерик и съпругата му Мери ще бъдат новата кралска двойка на Дания.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари