Директорът на Боинг се извини


Директорът на Боинг се извини

Директорът на компанията Боинг, Дейв Калхун призна, че са допуснати грешки и увери, че компанията ще намери начин инциденти, като този със самолета на Аляска Еърлайнс, да не се случват повече.

Той каза още, че Боинг разбира „сериозността на инцидента.“

Това е първото публично изявление след като панел, покриващ аварийна врата на самолет Боинг 737 Макс 9 се откачи от корпуса по време на полет и предизвика аварийно кацане.

Калхун каза, че е „разтърсен до мозъка на костите си“ от инцидента. Само преди пет години проблем със самолети  от серията Макс 8 предизвикваха смъртоносни катастрофи над Индонезия и Етиопия.

Аляска Еърлайнс и Юнайтед Еърлайнс, американки компании, които притежават повечето от проблемните самолети вече отриха недобре закрепени елементи по някои от машините и се притесняват, че нещо подобно може да се случи отново.

Според Боинг, инцидентът е свързан с „проблеми по контрола на качеството“ и се проверяват доставчиците на части.

Компанията е изпратила писмени заповеди до всичките си заводи и до доставчиците си, да правят по-широкообвхатни проверки, за да се избегнат подобни инциденти.

Акциите на Боинг паднаха с 1.4 %, след като бяха отменени стотици полети.

Калхун обеща, че всеки самолет на Боинг, който излети ще бъде безопасен и поздрави екипажа на Аляска Еърлйанс, които вприземяват успешно авариралия самолет и спасяват живота на всичките 171 пътници на борда.

За разлика от инцидентите през 2019 г., когато Боинг предприе действия след седмици, сега самолетите са спрени от полети почти веднага, а компанията заема ясна позиция.

Проблемният елемент е панел, който замества аварийна врата в някои самолети, а според компанията подобен проблем с такъв панел не се е срещал при други самолети Боинг, които са построени по същия начин.

Към момента, все още не е започнало официална инспекция на спрените самолети, която трябва да се направи в колаборация с властите и следвайки техните регулации.

 

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *