28 апр. 2024

Теодора Илиева

До 15 години затвор, ако сте гей в Ирак


До 15 години затвор, ако сте гей в Ирак

Парламентът на Ирак одобри закон, който криминализира връзките с хора от същия пол, а присъдата, ако имате гей връзка, може да стигне до 15 години затвор. Цел на новия закон е да подсили религиозните ценности, които изглежда противоречат на концепцията за човешки права, приета в познатата ни цивилизация и това предизвика критика от страна на организации по човешките права.

Според законодателите, законът цели да „защити обществото на Ирак от морална поквара и призивите за хомосексуалност, които са превзели света“. Този закон е подкрепен от консервативните мюсюлмански партии, които формират мнозинство в парламента на Ирак.

Законът се нарича „Закон за борба с проституцията и хомосексуалността“ и забранява връзки между хора от един пол, с предвидени наказания между 10 и 15 години затвор, а всеки, които подкрепя или разпространява проституция или хомосексуализъм, ще бъде осъден на миниум 7 години затвор.

Предвижда се и затвор за смяна на пола или неспазване на съответното обществено прието спрямо социалния пол облекло.

Първоначалният вариант на закона включваше смъртно наказание за връзки с хора от същия пол, но това беше отменено под натиск от страна на западните партньори на Ирак.

Досега в Ирак взаимоотношенията между гей-хората не бяха криминализирани, но имаше предвидени наказания, конкретно за ЛГБТ общността.

„Одобрението на закон, който е анти-ЛГБТ легитимира списъка на нарушения на човешките права срещу ЛГБТ-хората и е сериозен удар по основни човешки права.“ каза Раша Юунс, заместник-директор на програмата за правата на ЛГБТ хората в рамките на Human Rights Watch, организация, която се занимава с човешките права по света.

Над 60 страни в света криминализират секс с хора от същия пол, а в около 130 страни няма такива забрани.

Източник: AP News

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари