Докладът за „мобилизация“ в Полша е резултат от руска хакерска атака


Докладът за „мобилизация“ в Полша е резултат от руска хакерска атака

Фалшивият доклад, който се появи на сайта на полската национална новинарска агенция и в който се казваше, че премиерът Доналд Туск иска да мобилизира 200 хиляди души, вероятно е резултат от руска хакерска атака. Целта е намеса в изборите за Европейски парламент, които в Полша ще се проведат на 9 юни, казват властите.

„Всичко показва, че си имаме работа с кибератака, дирижирана от руската страна.“ каза заместник премиерът, който е и министър по дигиталните дейности.

„Целта е дезинформация преди изборите и парализа на обществото.“ смята той.

Премиерът Туск написа в Екс:

„Още една много опасна хакерска атака, която добре показва руската стратегия за дестабилизация в навечерието на европейските избори.“

Според него, това показва колко са важни изборите.

Докладът се появява в петък на сайта на полската медия PAP, част от националните медии.  Десет минути по-късно медията премахва публикацията и публикува изявление, в което казва, че материалът не е техен.

„Докладът“, който дори не изглежда като реален, се публикува повторно и отново е премахнат.

Според властите, в момента експерти анализират ситуацията, за да открият източника на атаката и да изолират медията от бъдещи опити за публикуване на фалшиви новини.

Според правителство на Полша, страната е обект на хибридна война, управлявана от руските и белоруските разузнавателни служби. Част от тази война са пращането на мигранти по границите на Беларус с Полша, саботажи, включително опит за палеж, шпионски дейности и кибератаки срещу администрацията.

Източник: AP News

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *