24 фев. 2024

Теодора Илиева

Две години война: в знак на подкрепа, западни лидери посетиха Киев


Две години война: в знак на подкрепа, западни лидери посетиха Киев

Четирима западни лидери пристигнаха в Киев, в знак на солидарност с Украйна в деня на втората годишнина от началото на руската инвазия.

Премиерите на Италия, Канада и Белгия – Джоржда Мелони, Джъстин Трюдо и Александър Де Кру, заедно с президента на европейската комисия Урсула фон дер Лайен пътуваха с нощния влак от Полша в петък , а присъствието им в Киев точно днес е символично и показва решимостта на Запада да продължи да подкрепя Украйна.

„За да отпразнуваме изключителната съпротива на Украинския народ.“ написа Фон дер Лайен в Екс. „ Повече от всякога стоим твърдо до Украйна. Финансово, икономически, военно и морално. Докато страната най-после е свободна.“

Мелони и Трюдо се очаква да подпишат официално наскоро договорените споразумения с Украйна, свързани със сигурността.

На 24  февруари 2022 г. руските танкове навлязоха страната със заявка да завладеят Киев в рамките на дни. 40 милиона украинци се събудиха ужасени, но и решени да не допуснат страната им да бъде победена. След историческата реплика на президента Зеленски два дни по-късно „Имам нужда от муниции, не от превоз.“ и граничещите с героизъм усилия на украинските въоръжени сили в тези първи дни, скоро стана ясно, че превземането на страната няма да е толкова лесно и „специалната военна операция“, както руският президент Владимир Путин нарича инвазията, няма да бъде толкова успешна за Русия, колкото много анализатори  очакваха.

Навлизайки в третата си година обаче, войната се забавя, украинската контраофанзивата се провали в по-голямата си част, а макар че Русия не успява да напредне значително към осъществяване на целите си и понася жестоки човешки и материални загуби, все още никой не може да даде прогноза какво ще се случи от тук нататък.

Западни лидери отдавна са на мнение, че Украйна спира по-нататъшно настъпление на Русия към Европа, за което руският президент заяви, че са „глупости“, но след разширяването на НАТО с присъединяването на Финландия, а скоро и Швеция, в светлината на тази заплаха и под сянката на евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия Дом, започва превъоръжаване и засилване на отбраната на Европа.

„Убеден съм че ни чака победа.“ казва президентът Зеленски по време на обръщение през миналата седмица.

Според световната банка, досега война струва на украинската икономика 500 милиарда долара. Разрушени са поне 2 милиона домове, а 6 милиона украинци са бежанци. Цивилните жертви са от порядъка на 10 хиляди души, според ООН, а никой не може да определи с точност загиналите военни, но те са от порядъка на десетки хиляди, като руските загуби се изчисляват на поне 300 хиляди души.

Източник: Reuters

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари