21 мар. 2024

Теодора Илиева

Джейк Съливан: ще има американска помощ за Украйна


Джейк Съливан: ще има американска помощ за Украйна

Съветникът по национална сигурност на Белия Дом, Джейк Съливан, беше на посещение в Киев и заяви, че очакваният голям пакет помощ за Украйна, който Републиканците в Конгреса отказват да одобрят в продължение на месеци, „ще стигне до Украйна“ и подкрепата на Вашингтон ще продължи, въпреки забавянето.

Помощта на САЩ е необходима в Украйна, заради изчерпването на някои боеприпаси и поради други затруднения, срещу добре въоръжен противник. Забавянето от страна на Конгреса не е поради различия в целите, а поради противоречия в Камарата на представителите, касаещи вътрешната политика на САЩ, при което те използват одобрението за тази помощ, за да получат компромис по други важни теми.

„От наша страна сме уверени, че ще свършим това. Ще осигурим тази помощ за Украйна.“ каза Съливан по време на пресконференция след среща с украински президентски представители.

Съливан не каза кога ще бъде осигурена помощта, но подчерта, че няма нужда да се обсъжда никакъв „план Б“, както и отхвърли идеята тази помощ да бъде предоставена като заем.

„Уверен съм, че ще постегнем план А. Ще осигурим силна двупартийна подкрепа в Конгреса за помощта за Украйна и ще освободим тези пари, както трябва.“ Според него, процесът вече „отнема твърде дълго“.

Руските сили са окупирали около 15 % от територията на Украйна и провеждат политика на задължителноо издаване на руски паспорти на останалите украински жители в тези райони.

Русия успя да превземе и Авдийвка, за която се водеха боеве в продължение на седмици, но поради недостиг на артилерийски боеприпаси, украинските сили се оттеглиха от там.

На срещата са обсъждани и текущите нужди на Украйна, свързани с войната, срещата на НАТО през юли във Вашингтон, както и среща за мир, която Украйна иска да проведе през пролетта в Швейцария.

Украйна не планира Русия да присъства на тази среща, чиято цел е да надгради визията на президента Зеленски за бъдещия мир. Основните моменти, които той начерта още педи седмици, включват пълно изтегляне на руските сили от международно признатите украински територии, включително Крим, за което Русия каза, че не е възможно.

Китай обаче биха могли да участват в тези преговори. Въпреки че западните партньори до голям степен приемат, че Китай е по-скоро съюзник на Русия, подобно участие ще бъде дипломатическа победа за Украйна.

„При последната среща със специалния пратеник на Китай, останахме с умерена надежда, че Китай би участвал в този процес.“ казаха от президентството.

Източник: Reuters

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари