Джорджия Мелони положи клетва като министър-председател на Италия


Джорджия Мелони положи клетва като министър-председател на Италия

Джорджия Мелони, крайнодесният лидер, който положи клетва като първата жена министър-председател на Италия в събота, спечели изборите чрез кампания, изградена около обещание за блокиране на кораби с мигранти и подкрепа за традиционните „семейни ценности“ и анти-ЛГБТК теми.

Мелони положи клетва от италианския президент Серджо Матарела на церемония в двореца Куиринале в Рим.

Тя оглавява съюз от крайнодесни и дясноцентристки партии, главните сред които са нейните собствени Братя от Италия, и е на път да формира най-дясното правителство, което Италия е виждала от десетилетия.

Победата на Мелони на парламентарните избори миналия месец предполага, че привлекателността на национализма остава непокътната в Италия – но обещанието й да поведе страната по твърд десен завой все още оставя мнозина несигурни какво ще се случи след това.

Новото правителство е съставено от коалиция с други двама десни лидери. Единият е Матео Салвини, бивш министър на вътрешните работи, който стана любимец на хард-десните през 2018 г., когато превърна партията си, Лигата, някога северна сепаратистка партия, в националистическа сила.

„Джорджия Мелони идва от политически младежки път, така че винаги е обръщала много внимание на младите и е правила реформи за младите. В началото на политическата си кариера тя беше министър на младежта“, каза той пред CNN.

Елиза Сегнини Бочиа, друг член на Националното младежко движение, отговаря на това защо някои бързат да свързват това движение с фашизма, като казва: „Нашето минало не е нашето бъдеще. Така че, ние не гледаме в миналото. Търсим новото бъдеще.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *