ЕК размрази 137 милиарда за Полша


ЕК размрази 137 милиарда за Полша

Европейската комисия одобри размразяването на 137 милиарда евро фондове за Полша. Парите бяха замразени поради съмнения, че е нарушено върховенството на закона в страната.

„Впечатлени сме от усилията ви и тези на народа на Полша да възстановят върховенството на закона като гръбнак на обществото ви. Общество, където всички играят по правилата. Общество, където хора и бизнеси могат да вярват на институциите и да изискват от управляващите да понесат отговорност.“ каза фон дер Лайен, президентът на ЕК, по време на съвместно изявление с полския премиер Доналд Туск.

Решението вече е формално и полското правителство има достъп до фондове, от които страната се нуждае, за да финансира зелени и дигитално проекти, както и проекти свързани с развитие на други сектори.

Основната причина, поради която бяха освободени фондовете е възстановяването на независимата съдебна система, което коалицията, водена от Туск, обеща да направи. Парите ще отидат по няколко направления и няма да се ползват веднага и наведнъж.

За възстановяване от Ковид-19 пандемията, за Полша бяха предвидени 60 милиарда.

Досега този фонд беше замразен, а първото плащане по него е от 6.3 милиарда, като останалите пари ще бъдат ползвани до средата на 2026 г.

Останалите 76 милиарда общи фондове, които ще се ползват за развитие също бяха замразени, поради опасения от нарушаване на човешките права с промените в съдебната система, извършени от миналото правителство. С възстановяването на независимостта на съдебната система, ЕС одобри отпускането им. 600 милиона вече са усвоени, а останалите ще се ползват до 2027 г.

Правителството на Туск предприе мерки веднага след като пое властта, които според ЕК са достатъчни за размразяване на парите.

Засега, от финансовата гледна точка ситуацията изглежда добре, но страната остава под процедурата на Член 7 – начинът на ЕС да адресира най-сериозните пробиви в ценностите, върху които се гради блока. Засега Унгария и Полша са единствените страни от 27-те членове на ЕС, към които е прилагана тази процедура.

Варшава представи „план за действие“, който включва девет закона, целящи да подсигурят независимостта на съда, които също ще помогнат за излизане от тази процедура към юни тази година. Този план засега е само чернова и среща съпротива от президента Анждей Дуда, който е привърженик на предишното, наричано популистко, правителство.

Брюксел отчита напредъка, но обръща внимание, че все още има механизми, по които да се спрат фондовете, ако има „промяна на обещанията“.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *