16 дек. 2023

Теодора Илиева

Експеримент установява как мръсният въздух уврежда мозъка


Експеримент установява как мръсният въздух уврежда мозъка

В лаборатория в университета на Манчестър, доброволци участват в експеримент, дишайки мръсен въздух, за да научим повече за това как замърсяването на въздуха уврежда мозъка.

Отдавна се знае за ефектите на мръсния въздух върху сърдечно-съдовата и респираторната системи, но все още не знаем точно как замърсяването вреди на мозъка.

Доброволците правят когнитивни тестове преди и след като са изложени на влиянието на замърсителите и дават кръвни проби.

Д-р Иан Мадуей, токсиколог и един от водещите учени в изследването казва:

„През последните 10 години започнахме да виждаме статистическата връзка между мръсния въздъх и проблемите касаещи мозъка – всичко, от начина, по който учат децата, начинът, по който се променя съзнанието им в процеса, до умственото здраве на възрастните и риска от деменция.“ С този експеримент се опитваме да разберем защо има такава връзка и какви са биологичните механизми, по които замърсяването на въздуха влияе върху човешкия мозък.“

В лабораторията се тестват 4 вида замърсяване – отпадни продукти от горене на дизел, дим от дърва, почистващи продукти и изпарения от готвене на закрито. Измерват се концентрациите на замърсителите, след което мръсният въздух се подава към дихателна маска, през която доброволците дишат в продължение на един час. Самите доброволци не знаят дали дишат замърсен въздух или чист, нито какви са замърсителите.

Според професор Гордън МакФиганс от университета на Манчестър, вътрешното замърсяване може бъде по-опасно от външното в някои случаи, а климатиците правят възможно в затворени пространства да се вкарват замърсители отвън, както и обратно, така че е нужно да знаем повече за връзката между замърсяването и това, което се случва в тялото като процес.

Например, не се знае по какви пътища замърсителите влияят върху мозъка и част от целите на този експеримент е да се установи дали замърсителите достигат до мозъка директно или не. Една възможност е да предизвиква възпалително процеси в други части на тялото, например белия дроб и съединенията, които се получават от този процес да достигат до мозъка.

Според СЗО, 99 % от хората по света дишат въздух, с концентрации на замърсителите в пъти по-големи от препоръчаните като безопасни от СЗО.

Проучването включва едва 13 доброволци, които в продължение на няколко месеца ще бъдат излагани на действието на различните замърсители, след което ще се направи анализ на данните.

Резултатите се очакват след няколко месеца.

Източник: BBC

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари