ЕС инвестира милиарди за подпомагане на Египет


ЕС инвестира милиарди за подпомагане на Египет

ЕС и Египет провеждат двудневна конференция през уикенда, за обсъждане на имплементацията на споразумението за партньорство, според което страната получава 7.4 милиарда евро помощ за страната, както и инвестиции от страна на европейски компании на стойност над 40 милиарда.

Пакетът помощ беше договорен през март и включва грантове и заеми, които ще се усвояват в следващите 3 години. Около 5 милиарда евро са чиста помощ, с цел подпомагане на египетската икономика.

При отриването на конференцията, президентът Абдел Фатах Ел-Сиси каза, че срещата „праща ясно съобщение за увереност и подкрепа от страна на ЕС за египетската икономика и икономическите реформи, въведени през последните 10 години“.

ЕС беше представен от Валдис Домбровскис, Комисар по търговията. Конференцията ще завърши с меморандум и един милиард евро краткосрочна помощ за Египет.

Инвестициите от страна на европейски компании са за около 40 милиарда евро и се очаква някои сделки да бъдат подписани, както и страните да подпишат двустранни споразумения за сътрудничество в областта на заетостта, образованието, производството на ваксини, храната, сигурността и устойчивото развитие.

Правителството на Ел-Сиси започва сериозни реформи през 2016 г., в замяна на заеми от страна на Международния валутен фонд, но в последните години в страната има значителна инфлация. Според доклади, почти 30 % от населението живее в бедност.

Сделката с Египет понесе и критики, заради нарушения на човешките права в страната, като групи по защита на човешките права излязоха с общо писмо, призовавайки ЕС да обвърже сделките и помощта с опазването на човешките права.

От друга страна, ситуацията в Египет допринася повече мигранти да достигат до Европа.

Източник: Euronews

 

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *