19 апр. 2024

Теодора Илиева

ЕС предупреди Грузия относно закона за „чуждестранното влияние“


ЕС предупреди Грузия относно закона за „чуждестранното влияние“

Европейският съюз отправи сериозно предупреждение към Грузия относно приемането на закона за „чуждестранното влияние“.

Ако той бъде приет, медиите и НПО-тата ще трябва да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“, ако получават повече от 20 % от финансирането си от чужбина. Това, смятат критиците, ще бъде използвано като начин да се заглушават гласовете на опозицията.

Предложен най-напред от управляващата партия преди месеци, проектозаконът е оттеглен, а сега почти идентична версия отново е предложена за разглеждане и предизвиква масови протести в страната.

Въпреки това, законът беше гласуван на първо четене с 83 гласа „за“. Това е и причината Брюксел да отправи предупреждение.

„Това е много притеснително развитие и окончателното приемане на такъв закон би имало негативно влияние върху прогреса на Грузия по пътя към ЕС. Този закон не е в съответствие с основните европейски норми и ценности.“ казаха Жозеф Борел, комисар по външната политика и Оливър Вархели, комисар по разширяването ЕС в общо изявление.

„Грузия има активно гражданско общество, което допринася за успешното развитие на страната към членство в ЕС. Предложеният закон би ограничил капацитета на гражданското общество и медийните организации да действат свободно, би ограничил свободата на изразяване и ще стигматизира организации, които носят полза на гражданите на Грузия…ЕС призовава Грузия да се въздържи от приемане на закони, които биха компрометирали пътя на страната към ЕС, път, подкрепян от преобличащото мнозинство от грузинските граждани.“ се казва още в изявлението.

Шарл Мишел, президент на Съвета на Европа отправи подобно съобщение и каза, че гласуването на такъв закон може да забави процеса по приемане, който не е започнал още, след като през декември страната официално получи зелена светлина за членство.

Грузинският президент Саломе Зурбашвили каза, че ще наложи вето на противоречивата регулация, ако стигне до нея, но ветото може да бъде избегнато с ново гласуване.

Въпросният закон често се нарича „руския закон“, заради подобен такъв, съществуващ в Русия от 10 годни, където се използва успешно срещу опозицията.

„Кой реши, че този закон пак трябва да се предлага? Дали е Грузия, или е отвъд нашите граници? Дали това решение не е взето в Москва? Това е основният въпрос относно закона, който обществото задава.“ каза Зурбашвили.

Управляващата партия подкрепя приемането в ЕС и не подкрепя руската инвазия в Украйна, но иска да води „прагматична“ политика спрямо Русия, а премиерът каза, че този закон е нужен, за да има поне минимална прозрачност относно НПО-та и е в съответствие с всички законови принципи.

Източник: Euronews

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари