ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия


ЕС прие нов пакет санкции срещу Русия

ЕС се съгласи да приеме нов пакет санкции срещу Русия, като те за първи път ще се прицелят в природния газ, който няколко държави все още купуват и който до голяма степен остава извън санкциите до сега.

Това ще бъде четиринадесетият пакет санкции от началото на войната през февруари 2022 г. и идва в момент, в който Русия се опитва да окупира още украински територии.

Санкциите се обсъждат от седмици, а одобрението се отлага неколкократно. Германия е последната държава, която имаше възражения и те вече са разрешени.

Според този пакет, европейските компании все още могат да купуват руски природен газ, но няма да могат да го изнасят за трети страни.

Според Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, независима организация, която следи руските изкопаеми горива, през 2023 г. ЕС плаща 8.3 милиарда евро за 20 милиарда кубични метра руски природен газ, което е общо 5 % от потреблението. Белгия, Франция и Испания са основните вносители, а 22 % от количеството е изнесено към трети страни.

Новите санкции целят да променят това и така да намалят финансовите активи, които помагат на Русия да продължава войната в Украйна. Санкциите също се прицелват в три конкретни проекта на Русия, свързано с инфраструктура, които не са осъществени.

Предвиждат се и по-стриктни мерки за прилагане на предходните пакети санкции, за да се намалят „вратичките“, по които някои бизнеси ги заобикалят.


Друга част от пакета е свързана със субсидиите на европейски компаниите извън ЕС, които заобикалят санкциите.

 

Санкциите ще влязат в сила през следващата седмица.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *