ЕС се готви да наложи мита на евтините китайски продукти


ЕС се готви да наложи мита на евтините китайски продукти

Европейската комисия се готви да наложи мита на евтините продукти, идващи от Китай. Това става ясно от няколко източника, включително Financial Times. Според досегашните правила, стоки под 150 евро могат да бъдат внасяни в ЕС от страни извън ЕС без мита. За стоките над тази стойност има мита, които се определят по различни начини.
Цел на облагането с мита и на евтините стоки е да се намали потока от нискокачествени продукти от Китай, които са достъпни през Temu, AliExpress и Shein.
За миналата година, в ЕС са внесени 2.3 милиарда броя продукти със стойност под 150 евро от Китай, като така Китай се явява вносител на 20.5 % от вносните стоки в ЕС.
Дискусии за прекратяване на безмитния внос има още от 2023 г., а някои експерти смятат, че сега е възможно да се направят стъпки в тази посока.
През февруари, групата на производителите на детски играчки в Европа алармира, че от 19 играчки, купени от Temu, нито една не отговоря на стандартите за качество на ЕС, а 18 представляват риск за децата. Всички тези продукти са премахнати от магазина още тогава, но има и други жалби за евтини китайски продукти, като козметика, електрически уреди и дрехи.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *