ЕС ще подпомогне Ливан с 1 милиард евро


ЕС ще подпомогне Ливан с 1 милиард евро

ЕС разкри план за подпомагане на Ливан с 1 милиард евро в следващите три години, за да се предотврати увеличаване на бежанците от там.

Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК, обяви помощта след среща с премиера на Ливан и президента на Кипър в Бейрут.

Помощта е предвидена са подобряване на основни услуги, като образование, социална защита, здравеопазване, както и ще подпомогне икономически реформи и ще облекчи приемането на сирийски бежанци в страната.

„Разбираме предизвикателствата, които Ливан среща при приемането на бежанци от Сирия и други региони. Важно е да подсигурим благополучието както на приемащите общности, така и на бежанците.“ каза Фон дер Лайен.

Помощта е резултат от обсъжданията и решенията от миналия месец за по-силно обвързване с Ливан, за да се предпази страната от ескалиращия конфликт в Близкия изток и след като Кипър повдигна въпроса за увеличаващия се брой бежанци от Сирия, които пристигат от Ливан.

Задълбочаваща се икономическа криза и нестабилно правителство влошават ситуацията в Ливан. В страната има около 1.5 милиона сирийски бежанци, много от които достигат до Европа през Кипър, където молбите за убежище се трупат. Страната се намира на 260 км от крайбрежието на Ливан и вече не може да се справя с броя бежанци, които пристигат, а ЕС обмисля предложение за създаване на „безопасни зони“ в Сирия, за да се завърнат част от бежанците.

Източник: Reuters

, , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари