ЕС забранява вноса на стоки, произведени с принудителен труд


ЕС забранява вноса на стоки, произведени с принудителен труд

Европейският съвет и Европейският парламент достигнаха до съгласие относно създаването на регулация за забрана на вноса на продукти, произведени с принудителен труд. Регулацията ще бъде валидна за целия пазар на ЕС.

В споразумението се включват и различните отговорности, които ще имат Европейската комисия и страните-членки във връзка с идентифицирането на компании, които използват принудителен труд.

„Принудителен труд“ според Международната организация по труда, чиято дефиниция се използва в регулацията, значи вършене на работа или услуга от страна на човек, който е под заплаха от наказание, включващо глоби или загуба на права и привилегии и не се труди доброволно.

Новата регулация цели да прекрати такива практики сред компаниите, казва Пиер-Ивс Дермейн, белгийският министър на Икономиката и труда.

„Ужасяващо е, че в 21 век робството и принудителния труд все още съществуват. Международната организация по труда изчислява, че 27. 6 милиона души извършват принудителен труд. Това безумно престъпление трябва да бъде изкоренено и първата стъпка за постигане на тази цел е да пречупим бизнес модела на компании, които експлоатират служителите си така. С тази регулация искаме да подсигурим, че няма да има място за техните продукти на нашия пазар, независимо дали са произведени в Европа или в чужбина.“

Това е предварително споразумение и регулацията тепърва ще се дискутира, но основната ѝ цел е забрана за внос, продажба и износ към трети страни на продукти, произведени с принудителен труд.

Reuters, International Labour Organization

 

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари