ЕС замрази приемането на Грузия заради закона за „чуждо влияние“


ЕС замрази приемането на Грузия заради закона за „чуждо влияние“

Приемането на Грузия в ЕС е отложено, а някои от финансовите инструменти за подкрепа с замразени, след като властите в Грузия приеха нов закон, който нарушава демократичните свободи в страната. Това каза посланикът на ЕС в Грузия, Пауъл Харжински.
Лидерите на ЕС взимат решение да замразят процеса по време на последните среща на Европейския съвет, след като Грузия окончателно прие противоречивия закон за „чуждото влияние“, въпреки седмиците на масови протести в страната.
30 милиона евро финансова помощ за министерството на отбраната, предвидени за 2024 г. също са замразени.
„Това е само първата стъпка, но ще има и други. Нашата директна подкрепа за правителство на Грузия ще бъде ограничена и ще търсим начини да пренасочим подкрепата от правителство към гражданското общество и медиите.“ каза още Харжински.
Законът, който влезе в сила миналия месец и беше приет въпреки гражданските протести и ветото от страна на президента, изисква всички медии и НПО да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила“ ако получават повече от 20 % от финансирането си отвън.
Той напомня на „руския закон“ – подобен закон, с който Москва успява да дискредитира голяма част от независимите медии в страната и критиците на Кремъл.
Официалните лица в ЕС неведнъж казват, че това е недемократичен закон и той ще навреди на приемането на Грузия в блока, което започна официално през декември миналата година, чрез формално съгласие от страна на всички страни-членки.
Още в края на юни, лидерите на блока призоваха Грузия да изясни намеренията си, като отмени настоящия курс на действие, защото той застрашава приемането на страната.
По-рано този месец, САЩ отложи „за неопределено време“ съвместни военни учения с Грузия, след ревизия на отношенията между двете страни от страна на Департамента по отбраната на страната.
Грузинският президент Саломе Зурбашвили, която е на противоположно на правителството мнение, във връзка с това каза, че страната получава „много трудно съобщение от двама от най-близките си приятели“, което „си заслужава да бъде чуто“ и каза на гражданите, че изборът „между Грузия със сигурно европейско бъдеще и Грузия в орбитата на Русия“ е техен избор.

Източник: AP News

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *