Европа и САЩ отбелязаха 80 години от десанта в Нормандия


Европа и САЩ отбелязаха 80 години от десанта в Нормандия

Европейски лидери, заедно с американския президент Джо Байдън, отбелязаха 80-годишнината от десанта в Нормандия през Втората световна война, който изцяло променя хода на войната. Център на церемонията бяха ветераните, участвали в десанта, а президентът Байдън направи паралел с настоящето, призова за защита на свободата и демокрацията и каза, че е „просто немислимо“ да се предадем на руската агресия.

Той призова Запада и НАТО да уловят духа на този ден и да работят заедно във време, когато демокрацията е под най-голямата заплаха от Втората световна война насам.

„Изолационизмът не е отговорът преди 80 години, не е отговорът и сега.“ каза Байдън в речта си.

На 6 юни 1944 г. повече от 150 хиляди съюзнически войници нападат окупираната от нацистите Франция по въздух и вода и предопределят победата над нацизма.

Днес, 80 годни по-късно, повечето все още живи ветерани са над 100-годишни и това вероятно е последната по-голяма церемония, на която те ще присъстват.

Около 200 ветерани, участвали в десанта бяха звездите на церемонията, която се проведе на един от плажовете, където съюзниците дебаркират, наречен тогава с кодовото име „Омаха“.

Те бяха почетени индивидуално от европейските лидери, сред които и президента на Украйна Володимир Зеленски.

С войната в Украйна, вземаща все повече жертви, и опасността пред Европа, отбелязването на Деня на десанта в Нормандия има специално значение и мнозина виждат паралел между Украйна и Съюзническите сили тогава.

„Съюзниците защитиха свободата на Европа тогава, а украинците го правят сега. Единството надделя тогава, истинското единство може да надделее днес.“ написа Зеленски в Екс.

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, както и Кралят на Великобритания, Чарлс, също призоваха международната общност за повече сътрудничество срещу тиранията.

Представители на Русия, поради бруталната инвазия на Украйна, не бяха поканени на церемонията.

Лидерите приеха и декларация, в която се казва, че демокрацията в Европа отново е под заплаха и според източници на Ройтерс, дават обещание, че свободата и демокрацията ще бъдат защитени.

 

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *