28 мар. 2024

Теодора Илиева

Европа иска по-силна отбрана


Европа иска по-силна отбрана

Почти половината от населението на Европа подкрепя засилване на отбранителните стратегии в светлината на заплахата от Русия и при несигурна подкрепа от страна на САЩ.

Проучване сред 26 хиляди избиратели, в 96 % от страните-членки, показва, че почти половината подкрепят създаване на обща отбранителна сила – централна тема в киманията на Урсула фон дер Лайен.

Според допитването, гласоподавателите се притесняват най-много от инфлацията, неравенството и миграцията.

Подсилването на отбраната обаче за европейците е по-важно от изпращането на помощ към Украйна и от защита на малцинствата

Много европейски страни започват да подсилват собствените си армии след началото на инвазията, а имайки предвид възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия Дом, подкрепата на САЩ изглежда по-несигурна.

ЕС може да се счита за икономическа световна сила, не и военна, така че предстои много работа както за отделните страни, така и за блока.

По-силна европейска отбрана е по-популярна във Финалния и Полша, като най-близки съседи на Русия, а в Унгария, чието правителство редовно блокира решения на ЕС, свързани с войната в Украйна,  подкрепата е по-ниска. В Австрия също има по-слаба подкрепа.

Подкрепата е най-висока сред гражданите над 50-годишна възраст, с политически убеждения около центъра, но и сред останалите – 45 % от Европейските Консерватори и Реформисти (ECR), както и повече от една трета от по-националистично ориентираните групи подкрепят политики, свързани с подсилване на отбраната.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *