13 фев. 2024

Теодора Илиева

Европа под заплаха от засилваща се руска пропаганда преди изборите


Европа под заплаха от засилваща се руска пропаганда преди изборите

Франция, Полша и Германия обвиниха Русия, че подготвя мрежа от уебсайтове, които активно да разпространяват про-руска пропаганда и да подкопават авторитета на европейските правителства преди изборите през юни.

Западните страни неведнъж обвиняват Русия в целенасочено използване на социални медии и интернет за разпространение на фалшива или подвеждаща информация, която уронва авторитета на правителства и официално лица, подкрепящи Украйна.

„Ние сме в уязвим период с наближаващите европейски избори, а що се отнася до Франция и с Олимпиадата.“ каза Френският външен министър Стефан Сежорне по време на обща пресконференция с германските и полските си колеги.

Министрите казаха, че са създали общ механизъм за откриване и отговор на потенциални руски интернет атаки, а срещата е част от договор за политическо сътрудничество между трите страни от 1991 г.

По време на пресконференцията, френски дипломати разкриха, че френската организация срещу чужди дигитални атаки е идентифицирала 193 уебсайта, които умишлено разпространяват информация само от про-руски източници.

„Целта изглежда е да се покаже руско-украинския конфликт чрез представянето на „специалната военна операция“ като нещо положително, и да се очернят Украйна и нейните лидери“ казва френски дипломат.

Кремъл непрекъснато отрича обвиненията, че разпространява фалшива или подвеждаща информация, а след последните европейски избори от 2019 г. нарече тези обвинения „абсурдни“.

Според участниците в срещата, руските интернет портали целят да привлекат хора, които после са пратени към местни домейни и по този начин дезинформацията се разпространява на локално ниво.

„Това са атаки срещу демокрацията“ казва германският външен министър Аналена Бербок.

Френските власти се притесняват, че с наближаването на годишнината от началото на войната, европейските избори, американските избори и Олимпийските игри, мрежата ще започне да разпространява големи количества дезинформация и фалшиви новини.

„Очакваме ускорение на различни руски дейности и широко разпространение [на пропаганда] и това е причина да обърнем внимание сега.“ казват още дипломати.

Пример за подобна дезинформация е статия, публикувана в един от про-руските сайтове, със заглавие „Достатъчно!: Франция иска радикални мерки срещу Зеленски“ .Тя се позовава на пост в Екс на член на крайно-дясна френска опозиционна партия, която е явно про-руска и не отразява официална френска позиция, а лично мнение.

 

Източник: Reuters

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *