16 фев. 2024

Теодора Илиева

Европа се затруднява да подсили армиите си


Европа се затруднява да подсили армиите си

Изправени пред немислимата допреди няколко години заплаха от Русия, европейските страни се затрудняват да подсилят армиите си, главно поради нежелание на младите хора да се присъединяват към въоръжените сили.

Инвазията на Русия в Украйна доведе до увеличение на бюджета за военни цели, подсилване на защитни системи и опити да се спре отдавна започналото намаляване на числеността на армиите. Но усилията се сблъскват с един съществен проблем: сред младите няма особен интерес към военна служба.

„Проблемът е един, има го във всички европейски страни, включително Франция, Италия, Испания.“ казва Винченцо Бов, професор по политически науки от Великобритания.

Според Бов, не е напълно ясно кога този проблем става съществен, но той съществува от поне 10 години в Европа, а в САЩ – от поне 20.

Причините младите хора да не се вълнуват от военна служба се увеличават и обхващат все повече хора в последните години. Най-съществената сред тях е промяната в ценностите.

Голяма част от европейците са идеологически далеч от концепцията да бъдат войници, в сравнение с нагласите преди десетилетие.

Според последни изследвания, по-голяма част от младите хора извън армията са категорично против войните, против увеличаването на бюджета за отбрана и против военни операции извън съответната страна. Те също са с по-индивидуалистичен характер и по-малко патриотично настроени от военнослужещите и тези черти се засилват с времето.

Подобна нагласа се дължи донякъде на ограничаването на връзките на младите хора с армията – прекратяването на задължителната военна служба в Европа и намаляващият състав на армиите, водят до по-малко общуване с членове на армията. Повечето млади хора днес  не познават дори един човек, който служи в армията.

Друга причина за липсата на интерес е, че премахвайки задължителната военна служба, това се превръща в работа като всяка друга. За разлика от частния сектор обаче, за да се сдобиете с работа в армията, трябва да проявите повече търпение, а заплатите и условията често не са конкурентни на частния сектор, така че младите хора предпочитат да останат там.

Не на последно място, демографията също играе роля в смаляването на въоръжените сили и липсата на желаещи да служат в много от европейските армии. С по-малко млади хора, от които армията набира своите служители, по-малко ще се присъединяват, а стандартите, на които трябва да отговорят новите военнослужещи постепенно падат.

Не на последно място, проблем е и физическата активност и здравословно състояние сред младите – голяма част от тях не се занимават с физическа дейност и макар в Европа проблемът със затлъстяването на по-ранна възраст да не е толкова голям, колкото в САЩ, той все пак съществува.

С нарастващата заплаха от Русия, европейските армии започват да променят стратегиите си, за да отговорят на предизвикателствата в контекста на по-малкия интерес към тази дейност от страна на младите. Едно възможно решение, смята Бов, е да бъдат включени имигрантите. В страните като Испания, Франция и Португалия вече се обсъждат подобни решения. Наред с подобряването на условията и заплащането, вероятно включването на имигранти ще е и пътят напред, тъй като връщането на задължителната военна служба едва ли може да е решение, а ако хората не желаят да участват в боеве, няма как да бъдат принудени да го направят.

Източник: Euronews

,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари