25 апр. 2024

Теодора Илиева

Европа забранява вноса на продукти, произведени с принудителен труд


Европа забранява вноса на продукти, произведени с принудителен труд

Европейският парламент приема нови правила, които целят да махнат от пазара продукти, произведени с принудителен труд. Новата регулация е приета с 555 гласа „за“ и 6 „против“ и ще повлияе както върху вноса, така и върху износа на продукти, свързани по какъвто и да било начин с „модерно робство“ или нарушаване на човешките права.

Въпреки че ще се прилага към всички продукти, без значение от произхода, се счита, че това е целенасочен ход срещу страни като Туркменистан или Китай, за които има доклади, че държавата спонсорира полагането на принудителен труд.

Новата регулация ще влезе в сила през 2027 г., след което националните власти на страните-членки ще могат да инициират разследване на продукт, за който има подозрения, че е свързан с принудителен труд и да забранява такива продукти от целия пазар.

Ако подозренията касаят страна извън ЕС, също ще могат да се извършват разследвания и с помощта на трета страна, да се извършват инспекции по случите.

Такива продукти, които вече са на пазара, ще бъдат дарявани, рециклирани или унищожавани и ако компаниите не успеят да наложат правилата, ще бъдат глобявани, като глобите ще се налагат и от националните власти.

„Това ще подсили пазара ни, ще защити компаниите и потребителите ни, но най-вее ще защити човешките животи.“ каза Самира Рафаела от Европейския парламент.

Регулацията ще се бори с все по-популярните евтини продукти, които са произведени с принудителен труд, както и с все по-големия брой хора, принудени да вършат определена работа и с печалбите, които се придобиват по този начин.

Международната организация по труда изчислява, че поне 28 милиона души по света са принудени да полагат труд, който генерира 236 милиарда печалба на година.

Според скорошен доклад, има връзка между големи европейски брандове за дрехи и лагери за принудителен труд в един район в Китай. Там са документирани системно насилие и репресии срещу малцинства и етнически групи.

Според този доклад, марки като H&M и Zara вероятно ползват материали, произведени в тези лагери, тъй като в този район на Китай се произвежда около 20 % от световния памук и 90 % от китайския.

През 2021 г. САЩ забрани продукти, идващи от този район, а според закона, вносителите на продукти, които по някакъв начин са свързани с района, трябва да представят доказателства, че те не са произведени с принудителен труд.

През миналата година започна разследване на китайски компании-гиганти като Шейн и Тему, както и на Адидас и Найк, за връзки с този регион.

Регулацията на ЕС е посрещаната с преобладаваща подкрепа сред всички политически групи, но не липсват и критики, според които регулацията допринася за увеличаване на бюрокрацията и пречи на бизнеса.

Има притеснения за прекъсване на доставки на критично важни материали, а връзката между принудителния труд в този район в Китай и индустрията за соларни панели, предизвиква страхове, че може да настъпи недостиг на т. нар. „чувствителни“ компоненти за прехода към енергия от ВЕИ на Европа. Така, страните ще могат да изискват от компаниите да предоставят доказателства, че не ползват принудителен труд, за да забавят забраната и да си осигурят нужните компоненти.

Гражданските организации също критикуват регулацията, защото не включва задължение да се премахнат условията на принудителен труд, за да се допусне продуктът обратно на пазара.

„Работниците, засегнати от принудителния труд ще си останат уязвими без изричното задължение това да се промени.“ казват от организацията Anti-Slavery International

 

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари