25 мар. 2024

Теодора Илиева

Европейската комисия предлага високи мита за руско зърно


Европейската комисия предлага високи мита за руско зърно

Европейската комисия предложи налагането на високи мита за руско зърно, внасяно в Европа, както и свързани продукти, като семена на маслодайни растения и олио. Същите мита ще са валидни и за продукция от Беларус – най-верният съюзник на Русия.

Ако предложението се одобри, ЕС ще наложи мито от 95 евро на тон за царевица и пшеница, а други продукти ще бъдат облагани по подобен начин. В момента няма мита за руска продукция, а целта им е, руските производители да си потърсят друг, по-изгоден пазар.

През миналата година в ЕС са продадени 4.2 милиона тона руско зърно, на стойност 1.3 милиарда евро. Беларус продава 610 хиляди тона на стойност 246 милиона евро.

Това е много малка част от вноса в ЕС, но според ЕК, Русия, като един от най-големите световни зърнопроизводители, може да пусне на пазара евтина продукция, която да подбие местните цени и да създаде напрежение и нестабилност на пазара.

Европейски компании ще могат свободно да купуват, съхраняват и продават руско и белоруско зърно, дори ако не е икономически изгодно поради митата. Продукция, която преминава транзит през територията на ЕС няма да бъде подлагана на такива мита.

Предложението трябва да бъде одобрено от страните-членки чрез мнозинство.

„Има няколко добри причини за това предложение.“ каза президента на ЕК, Урсула фон дер Лайен. „То ще попречи на руското зърно да дестабилизира пазара на ЕС. То ще спре Русия да използва приходите от износа на продукция към Европа и ще попречи на незаконния руски износ на крадено от Украйна зърно да достигне до европейския пазар.“

По време на обсъждането, премиерът на Латвия, Евика Силина и президентът на Литва, Гитанас Носеда, призоваха за пълна забрана за руско зърно, което би се вписало в концепцията за санкция, а не за мито.

От началото на войната, въпросът със земеделската продукция е централен. Русия блокира износа на зърно от Украйна през Черно море, с което предизвика притеснения в страните, които имаха нужда от това зърно, а по-късно ЕС отмени някои мита за украинския внос, което пък предизвика притеснения сред местните производители, включително в България.

Източник: Europost

, , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *