30 мар. 2024

Теодора Илиева

Европейски депутати разпространяват руска пропаганда


Европейски депутати разпространяват руска пропаганда

Европейският парламент „разглежда отправени обвинения“, резултат от разследване на Чехия, че някои  от депутатите получават заплащане от руската пропагандна мрежа.

По-рано тази седмица, белгийският премиер Александър Де Кру каза, че „Русия се е свързала с европейски законодатели“ и им плаща, за да „прокарват руска пропаганда“ в Европа, като част от операция, разкрита от разследването.

Не е ясно за колко души става дума, но ЕП работи заедно с партньорите си в отделните страни.

В писмо, адресирано до президента на парламента, Роберта Метцола, лидерът на групата Renew Europe, Валери Айер описва обвиненията като „ясна атака“ над парламентарната демокрация.

„Ако действащи депутати или кандидати за депутати в предстоящите европейски избори са взели пари или са били корумпирани от руското правителство или неговите поскита, те трябва да бъдат посочен публично.“ каза Айер.

Групата на Зелените също поиска „бързо и подробно“ разследване на кандидатите за предстоящите избори на 6-9 юни.

„Политиците, които получават пари от Русия трябва да бъдат сериозно наказани, политически и правно“ каза Тери Ринтке, един от лидерите на партията.

Де Кру потвърди, че белгийските служби за сигурност са уведомени за разследването на Чехия срещу европейски депутати, граждани на Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария.

В центъра на разследването е медията „Гласът на Европа“, която е под санкции от страна на Чешката република.

Чешкият премиер, Петр Фиала, каза, че тази операция цели да дестабилизира Европа, а разследване е довело до решения за подби действия и в други страни.

Източник: Euronews

 

, , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *