Европейски избори: важните въпроси


Европейски избори: важните въпроси

Наближават европейските избори, които ще се проведат във всички страни членки на ЕС между 6 и 9 юни, а пред нас стоят няколко важни въпроса, за които бъдещият парламент ще трябва да намери решения, които ще определят посоката на Европейския съюз за следващите 5 години.

Кои са те?

Цената на живота е основен приоритет на гласоподавателите, според две трети от европейците. Според проучванията, една трета от гражданите не могат да си позволят да платят извънредна сметка. Така, големите решения на ЕС касаещи енергетиката и климатичните промени ще трябва да се съобразяват с влиянието, което тези политики оказват върху цената на живота не техните избиратели.

Миграцията е друг основен приоритет на европейците и то не от сега.

Пактът по миграция, новата регулация на ЕС, вече съществува и предстои  да бъде въведена, но и понесе много критики от всички страни на политическия спектър. Според по-умерените политици обаче, пактът е един добър фундамент за по-нататъшни политики. Прилагането на тази регулация и особено частта с даването на убежище, ще бъде основна за новия парламент.

Отбраната на Европа също набира популярност и вече е сред най-важните теми както са гражданите, така и за политиците. Наясно сме, че войната, която Русия води в Украйна ще продължи, а това може и да не бъде единственият конфликт в следващите години. Така, Европа започва да се отърсва от зависимостта от САЩ в отбранителната си политика и задача на новият парламент ще бъде организацията и планирането на европейската отбрана и сигурност в блока.

Зелената сделка. Изключително критикувана и според някои критици несъвместима с новите реалности, пред европейския парламент, който ще изберем, ще стои и нейното премахване или трансформиране така, че Европа да може да продължи да развива устойчиви от гледна точка на околната среда и климата политики, без това да повлияе негативно върху земеделието и други сектори на индустрията.

Очаква се и увеличение на крайнодесните представители, като не е напълно ясно как това ще повлияе върху проблемите и решенията в блока.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *