Европейският парламент призовава за действия срещу руската намеса


Европейският парламент призовава за действия срещу руската намеса

В Резолюция, приета от Европейския парламент, членовете на ЕП, притеснени нот развитието на т.нар. „Русиягейт“ афера – директна намеса на Русия в решенията на ЕС –  призовават за действия срещу намесата на Кремъл в процеса на взимане на решения на ЕС.

ЕП настоява опитът на Русия да се меси в решенията на ЕС да бъде спрян. В резолюцията се казва, че Москва се опитва да възстанови прекъснати мрежи от съюзници в Европа и това е особено опасно за демокрацията.

„Русия е в процес на възстановяване. Кремъл се възстановява. Те се опитват да реорганизират прокситата си в различни сфери. В самото начало, когато започна войната, ние видяхме как тези проксита мълчат. Днес, те са много по-смели и говорят.“ каза представителят на Литва пред Евронюс.

Намесата на Кремъл в европейската политика почти със сигурност се увеличава, смятат от ЕП, особено очевидно е това след като руски разледяващи журналисти обвиниха представителя на Латвия, че е агент на руските тайни служби. По време на сесия на парламента, тя отрече.

За да се справи с потенциална заплаха от руска намеса в парламентарни дейности, румънският представител предложи да се санкционират депутати, които си сътрудничат с Москва.

„Ако някой в ЕП очевидно работи за и със Путин, това значи, че те не трябва да имат възможност да говорят пред тази асамблея, защото техният глас е гласът на пропагандата.“ каза той.

Европейският парламент има намерение да проведе разследване и призова и властите на Латвия да напарват същото, за да могат да се определят адекватни санкции и процедури.

Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *