Европейският съд глоби Унгария с 200 милиона евро


Европейският съд глоби Унгария с 200 милиона евро

Европейският съд издаде заповед Унгария да плати 200 милиона евро глоба във връзка с продължаващите ограничения в страната, касаещи правото на убежище.

Унгария ще трябва да плаща и по милион за ден закъснение, но глобата от 200 милиона ще бъде изтеглена от предвидената за нея част от европейския бюджет, като друга част от него остава замразена поради други законови проблеми.

В заповедта се казва, че неспособността на Унгария „да изпълни задълженията си е изключително сериозно нарушение на законите на ЕС.“

Делото се гледа от края на декември 2020 г., когато съдът за първи път отсъди, че Унгария ограничава достъпа до процедури по даване на убежище на хората, които търсят международна защита в страната, правейки „буквално невъзможно“ да се подаде заявление за убежище. Унгарските власти са санкционирани и за задържане на хора в определени зони в условия, подобни на задържане под стража, които нарушават тяхното право да обжалват случващото се.

Според съдът, това е системна практика и включва насилствен ескорт на граждани, дошли в страната незаконно до гранични зони.

Унгария игнорира заповедта от декември 2020 г., след което ЕК започва ново дело, завършило с настоящата глоба.

Съдиите заключават, че Унгария „игнорира принципите на честно сътрудничество“ и „умишлено избягва“ прилагането на регулациите на ЕС относно миграцията, което има ефект отвъд границите на страната.

След като съседни на Унгария страни трябва да полагат повече усилия, за да се справят с незаконно изгонените от Унгария мигранти, това нарушава и принципите на солидарност в блока.

Според Орбан, който управлява и при предишното дело, решението е „неприемливо“.

 

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *