Европол: престъпниците в ЕС разчитат на корупцията, за да развиват дейност


Европол: престъпниците в ЕС разчитат на корупцията, за да развиват дейност

Криминалните мрежи в ЕС навлизат в юридическия бизнес във всички страни-членки и разчитат все повече на корупция, за да развиват дейност. Това е картината, която разкрива доклад на Европол, агенцията на ЕС, която се занимава с престъпления, извършвани на територията на ЕС.

Европол идентифицира общо 821 високорискови престъпни мрежи с над 25 хиляди членове в блока.

Според Европол, 86 % от тях имат възможност да се внедрят в икономиката чрез законови средства, които им помагат да укриват дейностите си, да перат пари и да получават значителна печалба.

Европол посочва като пример италиански бизнесмен от аржентински произход, който живее в Испания и е идентифициран като лидер на организирана престъпна мрежа, специализираща в трафик на наркотици и пране на пари. Той управлява няколко компании, включително и такава за внос на банани от Еквадор за ЕС, има също спортни центрове, търговски центрове и различни заведения и ресторанти.

„Албански съучастник, живеещ в Еквадор се занимава с вноса на кокаин от Колумбия до Еквадор, след което той се доставя в ЕС. Еквадорски компании за плодове се ползват да прикриват тези криминални дейности.“ се казва в доклада.

Европол посочва и няколко италиански фамилии, част от организирана престъпна група, която е една от най-могъщите в света и се занимава с трафик на наркотици и оръжия, както и с данъчни измами.

Друга характеристика на такива мрежи е неучастието на държавните граници в дейността им, като сред техните членове са представители на 112 националности. Тяхната дейност обаче, е на местно ниво.

Eвропол посочва като най-съществени проблеми трафика на наркотици и корупцията.

В последните месеци, рекордни количества кокаин са заловени на територията на Европа, а насилието, свързано с наркотици става все по-често срещано в границите на блока и е очевидно в страни като Белгия и Франция. Половината от най-опасните, идентифицирани от Европол криминални мрежи се занимават с трафик на наркотици.

Над 70 % от идентифицираните мрежи участват в корупция, „ за да обезпечават криминалните си дейности, да пречат на служителите на закона и съдебните процедури. 68 % от мрежите използват насилие и заплахи като основен начин на действие.“ се казва в доклада.

„Организираната престъпност е един от най-големите проблеми, пред които сме изправени днес и те заплашват обществото с корупция и крайно насилие.“ каза Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕС.

Данните, използвани за доклада, ще бъдат споделени с всички страни- членки.

Източник: AP News

, , , ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари