Фон дер Лайен със стратегия за отбрана на Европа


Фон дер Лайен със стратегия за отбрана на Европа

Новата, умерена стратегия на президента на ЕК и кандидат за още един мандат не включва ясни планове за покупки на оръжия, нито сериозно финансиране, за каквото се говореше.

Европейката комисия представи нова защитна стратегия, която е в центъра на кампанията на фон дер Лайен за предстоящите избори.

В новата стратегия се предлага увеличение на съществуващите производства на боеприпаси, както и общи сделки за придобиване на оръжия.

„Днес Европа демонстрира твърдата си решимост и обвързаност да подсили отбраната си и подкрепата за Украйна.“ Каза Тиери Бретон в изявление. Според него, стратегията е „с ясна визия за усилване на отбранителната и индустриална готовност.“

Комисията цели индустрията на ЕС да може да предостави всички нужни за отбраната продукти при всички обстоятелства и се надява членовете на ЕС да могат до 2030 г. да произвеждат 40 % от нужното.

Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на Германия, зави през миналата седмица, че е време Европа да „се засили“, за да избегне победа на Русия в Украйна и обеща да създаде длъжност „комисар по отбраната“ ако получи втори мандат, както и Офис за иновации в областта на отбраната.

Проактивните дейности на Европа в областта на отбраната са резултат от войната в Украйна и възможността тя да засегне директно ЕС, както и възможността Доналд Тръмп, известен с желанието си да напусне НАТО и протекционистката си политика спрямо САЩ, да се завърне в Белия Дом през 2025 г.

Голям брой европейски страни дават заявка, че ще се включат във финансирането на НАТО с 2% от БВП, а още миналата година ЕС предприе мерки за увеличаване на производството на боеприпаси и инициативи за съвместно закупуване на оръжия и екипировка.

Но за подобни инициативи трябва да се преодолеят различни законови проблеми, касаещи позициите на отделните страни. Също са нужни и средства, които още не е ясно в какъв размер ще бъдат. Президентът на Европейския съвет, Шарл Мишел, предложи създаване на отделен поток средства за военни цели.

Не е ясно и откъде ще се купуват оръжия – дали от страни извън ЕС, или ще се стимулира приоритетно местното производството, а темата за „100 милиарда финансиране“ от предишни обсъждания, не се коментира в контекста на стратегията.

Източник: Euronews

, ,

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментар
Inline Feedbacks
Виж всички коментари