Франция е напът да включи правото на аборт в конституцията


Франция е напът да включи правото на аборт в конституцията

Националната асамблея на Франция гласува исторически законопроект, който е стъпка към включване на правото на аборт в конституцията на страната.

493 депутати гласуват в полза на закона, а 30 против. Следва дискусия и одобрение на сената, а ако получи такова, специална комисия от двете камари ще го приеме окончателно.

Превръщането на правото на аборт в конституционно стана приоритет на Франция след като през 2022 г. САЩ отхвърли прецедент от практиката, което даде възможност на всеки щат да изменя сам правата за аборт на територията си и свободно да налага забрани и ограничения.

Според повечето френски депутати, назадничавото решение, отменящо права, което се случва в Америка, никога не трябва да достига до бреговете на Франция.

„Историята е пълна с примери…за фундаментални права…които всички смятат за окончателни, а след това те се отменят…както наскоро ни напомни решението на Американския върховен съд.“ каза министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети.

Според един от създателите на законопроекта, ако той се приеме, Франция ще стане първата страна, която включва правото на аборт в конституцията си.

Премиерът на Франция, Габриел Атал, приветства одобрението като „велика победа за правата на жените“.

Очаква се окончателното приемане на закона, ако се случи, да бъде в периода около международния ден на жената – 8 март.

Не липсват и критики на законопроекта, според които правото на аборт във Франция не е под заплаха, така че няма причина то да бъде включвано в конституцията. В отговор, министърът по равенство на половете, Берже, зави, че в светлината на засилващи се движения против аборта и отмяната на това право в някои страни, е нужно то да бъде включено в закон, така че да се гарантира, че във Франция, то никога няма да може да бъде отменено при евентуална смяна на политиките към по-крайни.

„Няма причина да вярваме, че каквото се случва около нас няма да се случи и на нас, сякаш сме имунизирани срещу всякакви форми на регресия.“ каза Берже.

С увеличаващата се популярност на крайно-десни движения и промяната в политиките относно аборта на много места в света, френските законодатели смятат, че е исторически важно този закон да стане факт. В Европа, правителствата на Унгария и Полша вече наложиха ограничения върху достъпа до аборт. С новият закон, смятат депутати, Франция изпраща съобщение на цели свят, че правата на жените трябва да бъдат активно защитавани.

Източник: CNN

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *