Франция отива на най-значимите избори от десетилетия насам


Франция отива на най-значимите избори от десетилетия насам

Неочакваните парламентарни избори във Франция са най-значимите избори от десетилетия насам, както за страната, така и за цяла Европа. Това е така, защото според проучванията, страната може да има крайно-ляво или крайно-дясно правителство, или да изпадне в политическа криза в изключително важен за Европа и света момент.

Президентът Макрон обяви, че ще има избори веднага след като стана ясно слабото представяне на неговата партия в Европейските изброи, спечелени убедително от крайно-дясната партия на Марин Льо Пен.

Не е напълно ясно защо Макрон свика тези избори, знаейки, че неговата партия отслабва. Според една от хипотезите, президентът прави това, за да избегне очакван вот на недоверие към правителство, след който би имало предсрочни избори.

Според друга хипотеза, този ход цели да „победи“ екстремистките партии открито, като им даде възможност да се докажат в правителството. С кандидат-президент Марин Льо Пен през 2027 г., когато Макрон няма да може вече да се кандидатира, ако нейната партия поеме властта сега, ще може да провежда политиката си три години, преди изброите за президент.

Националната асамблея на Франция е долната камара на парламента, има 577 места, по едно за избирателен окръг. За пълно мнозинство, дадена партия има нужда от 289 места. Коалицията на Макрон в момента има 250 места и прокарва закони с подкрепа от други партии.

За да спечели мандата, един кандидат трябва да има мнозинството гласове. Ако това не стане, както се случва в повечето случаи, кандидати с над 12.5 % гласове отиват на втори тур.

Националната асамблея се занимава с вътрешната политика, включително социалната сфера, имиграция, образование.

Когато президентът и мнозинството от парламента са от различни партии, може да се стигне до спиране на работата на правителството, тъй като премиерът, както и други членове на правителството се посочват от президента.

Сега, найсериозният претендент да спечели изборите е партията на Льо Пен, с водач за премиерския пост Джордан Бардела. Ако те спечелят, той ще бъде най-младият премиер на Европа, само на 28 г. 

Вляво на политическия спектър, след обявяването на изборите, се образува коалиция от няколко партии, с цел да победят крайно-десните. Не е ясно коя е тяхната номинация за премиер, но те ще излъчват общи кандидати.

Франция към момента има най-големия бюджетен дефицит в Еврозоната, а може да се окаже, че фискалната политика на страната противоречи на правилата на ЕС.

Поради избирателната система, е трудно да се прогнозира какъв ще бъде резултатът от изборите преди първия тур. Има възможност хората да гласуват стратегически на втория, за да не допуснат пълно мнозинство на крайно-десните, каквото се прогнозира от някои социологически агенции. Но и без пълно мнозинство, тяхната тежест в парламента ще се увеличи.

Най-вероятен сценарии е крайно-десните все пак да имат мнозинство, с подкрепата на други представители. Бардела обаче обещава правителство само с пълно мнозинство.

Независимо от резултата, следващите три години се очаква да са белязани от нестабилност и сблъсък на виждания, докато партиите се опитват да изглеждат добре за предстоящите президентски избори през 2027 г.

 Източник: Euronews

,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *