16 мар. 2024

Теодора Илиева

Г7 предупреди Иран да не доставя балистични ракети на Русия


Г7 предупреди Иран да не доставя балистични ракети на Русия

Членовете на Г7 предупредиха Иран, че ще наложат нови санкции на страната, ако Техеран осъществи стратегията си да предоставя балистични ракети на Русия, за да ги ползва във войната с Украйна.

Администрацията на Байдън от месеци предупреждава, че Русия търси по-близко партньорство с Иран, за да си попълни запасите от ракети.

Засега Вашингтон няма категорични доказателства, че Иран е предоставил балистични ракети на Русия, но коментари на официални лица намекват за сделка, която вече е факт.

„Ако Иран продължи [със сделката] и предостави балистични ракети или свързани технологии на Русия, сме подготвени да отговорим бързо и координирано, включително с нови и значими мерки срещу Иран.“ казаха лидерите на Г7 в изявление.

Преди месец, иранските представители в ООН казаха, че няма законови пречки да продават балистични ракети, но иранското правителство има „морално задължение да се въздържи от продажба на оръжия по време на руско-украинския конфликт, за да не подхранва войната“. Това е в съзвучие с наратива на Русия, че войната ще свърши, ако се спрат доставките на оръжия.

САЩ обаче смятат, че текат преговори за такава сделка.

Досега, САЩ и други страни предприемат мерки, за да предотвратят продажбата на ирански балистични ракети и свързана екипировка, като дават и препоръки на частни компании относно търговските отношения с Иран, свързани с покупко-продажба на оръжия.

„Изпратихме много ясно съобщение на Иран да не го правят, това е обект на важни разгори сред много страни.“ каза държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен.

Вече има доказателства, че Русия използва в Украйна ракети, произведени в Северна Корея. Знае се също и че от Иран получа дронове-самоубийци, както и свързана екипировка, за които Иран твърди, че са закупени преди войната.

Иран подкрепят военната милиция хути в Йемен, които нападат търговски кораби в Червено море, както и „Хизбула“ в Ливан. Според експерти, „Хамас“, срещу които Израел води война в Газа, също са сред съюзниците на Иран, въоръжавани и подкрепяни от режима от години.

Източник: Euronews

, ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *